IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Черно море расте: И Украйна ще третира кораби като военни

Кремъл превърна Черно море в несигурна територия, пишат от Министерството на отбраната на Украйна

19:50 | 20.07.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Напрежението в Черно море се повишава, след като и Украйна предупреди, че от полунощ на 21 юли ще третира всички кораби, които се отправят към руските пристанища и окупираните украински пристанища като потенциално носещи военни товари. От тази сутрин пък корабоплаването в района на Североизточната част на Черно море и в Керченския пролив се определя като опасно в съобщение на Министерството на отбраната на Украйна.

Пред ден и от руското Министерство на отбраната публикуваха аналогично съобщение, според което от полунощ на 20 юли ще третира като военни корабите, които се намират в акваторията на украинските пристанища.

С тази заплаха Москва слага реална точка на зърнената инициатива, по силата на която Украйна изнасяше своята селскостопанска продукция. Сделката беше постигната трудно през миналия юли с посредничеството на ООН и Турция.

В последните три нощи Русия извършва масови ракетни обстрели над Одеса, като пристанищната инфраструктура е основна цел. Военните използват различни по тип ракети, включително и противокорабните "Оникс", които много трудно се прихващат от системите за противовъздушна отбрана, изстрелвани почти едновременно. Нанесените щети по инфраструктурата на града са големи, има и множество пострадали и загинали цивилни граждани. 

Украинските власти определят тези атаки като удар не само срещу Украйна, но и срещу другите държави, които разчитат на селскостопанската продукция от Украйна, за да се справят с продоволствената криза. Според изявлението на Министерството на отбраната  с масовите атаки над Одеса "Кремъл е превърнал Черно море в несигурно пространство".

Съдбата на крайцера "Москва" показва, че украинските военни имат всичко необходимо, за да се противопоставят на руската агресия в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
И както нямаше никакви плюсове за коментарите 1 и 2 на копейника отдолу, изведнъж резко се появиха много. Личи си - започнал е работния ден на тpoла копейник с многото регистрации :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Achtung
преди 9 месеца
Танкерите са Нефтохима отекоха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 14
sha-3
преди 9 месеца
Краварска му раота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
sha-3
преди 9 месеца
The price cap policy is a novel tool of economic statecraft designed to achieve two seemingly contradictory goals: https://home.treasury.gov/news/featured-stories/the-price-cap-on-russian-oil-a-progress-report
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още