IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вече използва 4 пъти по-малко ракети срещу Украйна спрямо началото на войната

Реалистично е Украйна да пробие цялата отбранителна линия на южния фронт до края на годината, смятат анализатори

07:48 | 08.09.23 г. 21
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия използва четири пъти по-малко ракети при ударите си срещу Украйна спрямо началото на войната, сочат наблюденията на ВВС на Киев. Пред местните телевизии говорителят на подразделението Юрий Ихнат разказа, че на месец срещу страната вече се изстрелват до 100 ракети.

Това не означава, че Москва се е отказала от удари по критични обекти от инфраструктурата през есенно-зимния сезон, за които ще се използват и стари запаси (Х-22 и С-300) и дронове, смятат още в Киев. В средата на август по време на визитата си в Нидерландия украинският президент Володимир Зеленски коментира, че от началото на войната Русия е използвала повече от 6,5 хил. ракети и 3,5 хил. бойни дрона.

Ихнат коментира още, че Русия в момента е съсредоточила усилията си в производството на дронове, срещу които най-ефективни са германските самоходни установки Gepard, за които от скоро беше увеличено производството на боеприпасите. Преди ден Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщи, че руският военно-промишлен комплекс изпитва затруднения да произведе модерни ракети и да натрупа запаси, каквито имаше преди началото на пълномащабната война.

За пета поредна нощ Русия използва дронове за атака на пристанищни градове в устието на р. Дунав. От Военно-въздушните сили на Украйна уточняват, че в сутрешните часове на 8 септември от региона на Крим към Одеска област са изстреляни 20 бойни дрона, от които над Одеска и Миколаевска област са унищожени 16. 

От своя страна Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени дронове над Ростовска, Брянска и Московска област. Социалните мрежи показаха пожар в столичната сграда на Федералната митническа агенция, при който се чуват взривове. РБК-Русия обаче уточнява, че там е старата сграда на ведомството. Според информация на Министерството на извънредните ситуации в Telegram гори склад, без да се уточнява какъв е той.

Губернаторът на Брянска област съобщава в своя канал в Telegram за попадение в административната сграда на промишлено предприятие, а руски блогъри допълват, че става въпрос за най-големия завод за електроника в Русия - "Кремний Эл", който е свързан с прозводството на ракети "Искандер".

Това е втората атака на завода - попадения имаше в нощта на 30 август, когато територията на Русия беше подложена на масиран обстрел с дронове, целящи важни военни обекти.

Пробивът на първата отбранителна линия - от решаващо значение

Според ISW преминаването на първата отбранителна линия на южния фронт вероятно ще има решаващо оперативно значение, тъй като следващите не са толкова плътни. Според бившия командир на батальона "Айдар" Евгений Дикий третата линия всъщност се състои от командни пунктове и складове и действа като опорна линия.

Анализаторите отбелязват, че отбранителните линии вероятно не са с еднаква плътност по целия южен фронт и цитират директора на Агенцията за военно разузнаване на САЩ Трент Мол, според когото украинските военни имат реалната възможност да пресекат всички отбрани на руснаците на юг и да излязат на Азовско море до края на годината.

Институтът потвърждава данните за напредък на украинците в Запорожката област - към Вербове. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщават и за успехи край Роботине. Геолокализирани данни показват и напредък около Клищиевка (около Бахмут). Отбити са атаки в основните направления на руското нападение - към Купянск, Лиман, Маринка и Авдиевка.

Интензивността на бойните действия остова висока - почти 40 директни военни сблъсъка. Руските военни продължават с тактиката си за артилерийски обстрели на населените места около фронтовата линия.

САЩ съобщават за още 600 млн. долара военна помощ за Украйна

Министерството на отбраната на САЩ съобщи за нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. долара. Преди ден държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на своята четвърта визита от началото на пълномащабната война в Украйна обяви подкрепа за Киев в размер на 1 млрд. долара, в който 665 млн. долара са предназначени за военни разходи.  

Новият пакет от помощи ще включва закупуване на боеприпаси за системата за залпов огън HIMARS и артилерия, оборудване за електронна война, както и финансиране на техническа поддръжка и услуги по интеграция на системи за противовъздушна отбрана. Украйна ще получи и оборудване за разминиране на територията.

Илон Мъск е блокирал работата на Starlink край Крим

Още през миналата година Илон Мъск е блокирал работата на станциите Starlink край Крим, става ясно от биографичната му книга. CNN посочва, че причината за това решение е убеждението на милиардера, че удари по Крим ще доведат до ескалация на конфликта и използването на ядрено оръжие от страна на Русия.

Още в първите дни на войната - на 26 февруари 2022 година, Мъск даде достъп на украинските власти до сателитите и така осигури възможност за комуникация, което е от ключово значение за провеждането на военните операции. Когато тези терминали започват да се използват за офанзивните действия, Мъск започва да анализира своето участие във войната, отбелязвайки, че Starlink не е създадена за война.

Централната избирателна комисия на Русия отказа провеждането на избори в гранични с Украйна райони

Заради големия риск Централната избирателна комисия на Русия отказа провеждането на местни избори в Белгородска област - в населените места Шебекино и Жигайловски, съобщава рускоезичната версия на ВВС. В същото време обаче изборите се провеждат в присъединените през миналата година региони, където Русия няма пълен контрол над територията и се водят активни бойни действия. Ройтерс разказа за разполагането на урни в междублоковото пространство в жилищни части на Мариупол, охранявани от въоръжени военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
До: bobopopov тая опорка е от ден първи, ти къде спа че чак сега я пускаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 1
bobopopov
преди 7 месеца
Как, никой не се запита, защо ?Ако беше целта да се избият ,Урките,до сега да са заминали."Има нещо гнило в Дания".Някой,нещо чака....ще видим,кой,какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Абе и ти не си съвсем центриран днес, но твоето е друго - нещо леопардите се умълчаха далеч от фронта. Нерви. Ще ти мине утре сутринта, като заредиш резервоара с победи из украинските канали. Нали сте вече еко - трябва да сипвате синтетични горива, докато ви включат за постоянно в невромрежата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 8
Tikva007
преди 7 месеца
До: penkiler1415: Ауу, как съм се изложил! Ще ми покажеш ли кога и къде, за да внимавам друг път? Един линк или *копи/пейст*, моля? Или си се заблудил нещо в суматохата? А може просто да си класически тъппанарр, щом си посягал да караш москвич и даже си го бутал. Сигурен съм, че в момента караш 20-30 годишен дизел от *северна Италия*, който се бута доста по-лесно и си щастлив, а в този сайт търсиш сродни души да споделиш радостта от късмета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Tikva007 Митьо, торба мас, я колко бързо реши, че ти отказвам бе?! Хахахааа. Тлъст пъзльо, познавам твоята лузърска порода много добре. 98% няма да дойдеш или в другите 2% ще клечиш в някой храдт наоколо, преценяващ дали ако излезеш и почнеш да пищиш, когато те хвана за ушите, за да оривлечеш внимание. Впрочем, нали щеше да ме съдиш, дето ти постнах снимката от селския диван с найлоните? Що я свали от фейса, не се ли харесваш? Ахахаааа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... хаха ... скaпаняка злобар политкомисар се е разпищолил родолюбиво под тема за рассийката ... :))) ... истински патриот ... миризлuвец недоносен ... тук от година и половина ни заливаш ежедневно с геройствата на най-мирната държава , дето заради мирът й всички около нея се въоръжават постоянно . речи как целият прогресивен свят й се възхищава от еритрея до северна корея ... ддеевва и ззааддръстеняка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 9
penkiler1415
преди 7 месеца
До: Tikva007 Тука си наплюл всяка друга техника освен руската. Не ме разочаровай и похвали Москвича!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 7 месеца
До: penkiler1415: И защо реши, че точно аз трябва да имам мнение за Москвича? Съчувствие ли търсиш? Навсякъде по света загубеняците са прецакани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 9
penkiler1415
преди 7 месеца
До: Tikva007 Кажи нещо за Москвича? Аз съм карал дванайсетка-много тежък и трудно се буташе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
penkiler1415
преди 7 месеца
Перални няма вече. Но иде новия Москвич!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още