IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна си осигури първите F-16: Дания и Нидерландия обещаха 19+42

Русия призна за поражения на военното летище край град Солци след удар с дрон

07:59 | 21.08.23 г. 8
Володимир Зеленски на борда на F-16. Снимка: President.gov.ua
Володимир Зеленски на борда на F-16. Снимка: President.gov.ua

Дания ще предаде на Украйна 19 самолета F-16, а нидерландският премиер Марк Рюте отказа да съобщи колко точно самолета ще даде, но намекна, че страната му ще предостави всичките си стари самолети F-16, или общо 42, за нуждите на Украйна, като част от тях ще бъдат използвани за обучението на украинските пилоти. Самолетите са стари, но могат да летят още години, допълни Рюте.

Самолетите ще бъдат предадени на Украйна, когато приключи подготовката на пилотите - най-рано в края на 2023 г. или началото на 2024 г. "Или възможно най-бързо", коментира датският премиер Мете Фредериксен по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски. Той допълни, че в момента Украйна започва да изгражда и нужната инфраструктура за използването и поддържането на западните бойни самолети.

Нидерландия и Дания са "първите лястовици", както ги определи украинският държавен глава, които съобщават, че ще дадат самолети за Киев броени дни, след като САЩ позволи това. "Тази новина е на първо място мотивираща - и за военните, и за гражданите и съм уверен, че ще даде резултат в Украйна и в цяла Европа", каза още той. Лидерите на Дания и Нидерландия отбелязаха от своя страна, че Украйна се бори не само за своята, но и за свободата на цяла Европа, защитавайки общите ценности, и ще подкрепят Киев "толкова, колкото е нужно".

"Самолетната коалиция" за Украйна беше сформирана по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс в началото на юли и в нея влязоха 11 държави, но не всички имат от този модел американски бойни самолети. Румъния например влезе в партньорството и ще обучава пилотите на Украйна. Обучението им вече започна в Дания.

Още от края на 2022 г., след като стана ясно, че ще получи модерни западни танкове, Киев поиска и самолети, за да получи предимство във въздушните боеве, каквото в момента има Русия. От началото на пълномащабната война на 24 февруари 2022 година Русия е изстреляла 6,5 хил. ракети и повече от 3,5 хил. дрона към Украйна, съобщи Зеленски през уикенда.

Володимир Зеленски посети Швеция, Дания и Нидерландия и основната тема на разговорите му бяха предоставянето на бойни самолети. В Швеция стана ясно, че украински пилоти са направили тестови полети и на самолетите Gripen.

Украинският президент не отговори колко пилоти ще бъдат обучени за управлението на самолетите, но премиерът на Дания Мете Фредериксен коментира, че повече от 70 души са на обучение в страната. Става дума не само за пилоти, но и за инженери и други, свързани с поддръжката на самолетите.

Зеленски: Готови сме да обменим Белгород за членството ни в НАТО

"Готови сме да обменим Белгород за членството ни в НАТО", каза Зеленски по време на краткия брифинг с датския премиер Мете Фредериксен. Коментарът му беше във връзка с дисуксиите в последните дни относно отстъпките, които трябва да направи Украйна и изявлението на началника на кабинета на генералния секретар на организацията Стиан Йенсен, който съобщи, че на Украйна може да се наложи да направи териториални отстъпки в замяна на членство в Алианса.

В Киев реагираха остро на това изказване, а малко по-късно от НАТО го определиха като "грешка". Самият Йенсен обясни, че думите му са извадени от контекста и са част от по-широка дискусия за възможни сценарии за бъдещето на Украйна.

Имаме един документ,  с който се съобразяваме - формулата за мир, предвиждаща справедлив мир и възстановяването на териториалните граници на Украйна, каза още украинският държавен глава по време на пресконференцията си с Марк Рюте в Нидерландия.

Зам.-министърът на външните работи на Русия Мехаил Галузин каза по повод думите на Йенсен, че за да бъде урегулиран конфликтът, трябва да бъдат поставени основите на суверенитета на Украйна - нейният неутрален и безядрен статут, както и нечленуване в обединения. Трябва да бъдат признати и "новите териториални реалности", да бъде обезпечено демилитаризирането и денацификацията на Украйна, да бъдат дадени гаранции за правата на рускоезичните украинци и националните малцинства по силата на международното право, заяви той в интервю за ТАСС.

Закъснялата контраофанзива

Украйна не започна по-рано своята контраофанзива, защото нямаше с какво, каза още Зеленски и посочи, че в противен случай страната е щяла да загуби хиляди души. Русия е започнала да изгражда защитни линии и минни полета още преди 8 годиин, категоричен беше той.

"Не мога да критикувам нашите партньори, защото като всеки украинец виждам подкрепата и съм благодарен за тази подкрепа", каза още той на въпрос дали контранастъплението на украинските военни е можело да стане по-рано, преди руснаците да изградат такива защити.

"Говорим за контранастъпление - ние сме в настъпление и мисля, че това е положително. Да не забравяме, че се борим не с кого да е, а с Руската федерация, която преди година искаше да ни превземе, а днес говорим за контранастъпление", допълни той по време на визитата си до летището в Айндховен, Нидерландия. Зеленски отбеляза, че на всички им се иска офанзивата да бъде по-бърза и модерните западни самолети могат да помогнат това да бъде постигнато, чрез премахването на руската доминация в небето.

Русия призна за разрушения в авиобазата край град Солци

Русия призна за повреди по един от стратегическите си бомбардировачи Ту - 22, разположен в база край град Солци, на 650 км от границата с Украйна. Геолаколизирани кадри обаче показват сериозен пожар на военното летище, пише Института за изучаване на войната (ISW).

В нощта срещу 20 август удар с дрон разруши и жп гарата в Курск.

Продължаващите удари по територията на Русия предизвикват критики към командването, сочат анализаторите в своя обзор за 543-я ден от началото на войната. Източници на Bloomberg съобщават, че от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) настояват за уволнението на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов. Става дума за привържениците на по-агресивна война с Украйна в агенцията.

Има призиви, включително и от бивш посланик на самопровъзгласилата се ЛНР в Москва Родион Морошнник за "лично болезнени" удари срещу властите в Киев и взимащите решения в страната, допълва и ISW.

Анализаторите потвърждават още и успехи в няколко направления на украинското настъпление - в източната част на Роботино, както и като цяло към Мелитопол и Бердянск. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за отблъснати атаки в направленията Купяск, Лиман, Маринка, Бахмут и Авдиевка, където са съсредоточени основните усилия на руснаците. Тактиката за артилерийски удари по позиции на руснаците в тила - по складове с оръжия, казарми и щабове, отслабват руската защига и намаляват бойния дух, смята още в ISW.

През изминалото денонощие е имало 25 бойни сблъсъка, което е известно намаление спрямо средното от последните седмици (малко над 30).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
Импeраторът
преди 8 месеца
Засега са нужни няколко бройки - за да свалят хеликоптерите на рашистите и за борба с ракетите им с европейски чипове. По-скоро въпросът е защо САЩ не помагат? Защо ни е страх, че след Путин ще дойде по-лош? Какво престъпления срещу украинският или рашисткият народ ще направи, което Путин не е направил? Кога в България ще има забрана на рашизмът и неговите проповедници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: 0pk Предполагам не знаеш, както е видно и за мноооого други неща, но да те светна, има статистика, досега Ф16 НИКОГА не е бил свалян от руски самальот, а за обратното има десетки документирани случаи. Айде бегай сега да пасеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 от рано се радваш зелкич, първо пилотите трябва да научат инглиша, за да могат да разбират инструкциите. Да не стане като с байрактарите - аху, иху а после тихо. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Днес всякакви Тиkви и други копейнишки слабоуми ще бъдат в лошо настроение. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 10
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: И тази седмица ударно стартираш с търчи-лъжи, така ще ти върви цялата. Да се готви Олешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 12
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Ти уж тук работиш денонощно, а не си точен и последователен в информацията, която изнасяш. Небето го затворихте още зимата, когато започнахте да сваляте повече от изстреляните по украйна ракети. Сега отваряте морето. Забравил си, но обяви до края на месеца, че първите богатири от ВСУ ще си заплакнат краката в Азовско море. Паметника не го ли бишнахте вече? Чаках през уикенда, вместо чествания, медиите да отразяват бишкането на паметника на Шипка, ама май пак полицията ви е попречила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 22
zelka007
преди 8 месеца
паметника ще го бишкаме !! скоро и други альоши ще го последват !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 23
zelka007
преди 8 месеца
хихи ... небето над Украйна окончателно се затваря за рашибозушките железа ... а към прецизните удари с himars и артилерията , ще се добавят и прецизните удари с авиационни бомбички ... не знам дали е ставало на въпрос , но с нашите снаряди се избиват зъбките на крадците на санитарен фаянс и перални . скоро и с авиационните бомбички ще се включим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още