IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са дали разрешение за предоставяне на F-16 на Украйна

Украинската армия непрекъснато мени посоката на своя основен удар и затруднява руската защита

07:49 | 18.08.23 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е изпратил писма до правителствата на Дания и Нидерландия, с които САЩ дават разрешение за доставката на самолети F-16 за Украйна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на високопоставени чиновници. Агенцията има достъп до писмата, в които е записано, че Киев ще получи самолетите, след като завърши обучението на пилотите.

Информацията е потвърдена и от източници на CNN.

"Остава от съществено значение Украйна да успее да се защити от продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета ѝ", посочва още Блинкен в писмото до европейските си партньори.

Група украински пилоти вече започна курса и се очаква те да бъдат подготвени в рамките на няколко месеца. В Украйна обаче не очакват да получат западните бойни самолети преди началото на 2024 година.

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс официално беше създадена "самолетната коалиция" за Украйна, в която водеща роля имат Нидерландия и Дания - двете държави, които обявиха, че са готови да дадат старите си самолети F-16 на Украйна. Още няколко страни обмислят подобен ход.

В коалицията влязоха и държави, които нямат възможност да предоставят самолети, но предлагат обучение на пилотите - например Румъния. В момента група украински пилоти се обучава в Дания и втори център ще бъде създаден в северната ни съседка.

През май американският президент Джо Байдън даде разрешение за обучението на украинските пилоти.

Украйна непрекъснато сменя направлението на основния удар

Украинската армия сякаш намери слабото място на Русия, коментира бившият съветник в Офиса на украинския президент Олексий Арестович пред руския опозиционен влогър Юлия Латинина. Според него украинското настъпление е във вече шест направления и непрекъснато сменя посоката на атаката. Фронтът не е права линия и се добавят нови "клинове", което налага увеличаването на оперативната плътност, за да бъдат удържани позициите.

Ситуацията на фронтовата линия е много динамична, но на юг движението на украинците, макар и бавно, е непрекъснато, категоричен е Арестович. Той отбеляза, че в направленията Мелитопол и Бердянск зоната за отбрана на руснаците се разширява непрекъснато, защото плановете им са били да успеят да спрат контраофанзивата по-рано.

Доказателство за това е сваленият хеликоптер Ка-52 край Роботино на 17 август. Тези хеликоптери са снабдени с противотанкови системи и могат да унищожат танкове от разстояние - до 8 километра. Според Арестович те са част от третата фаза за защита на Русия.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава в своя обзор в 540-я ден от началото на войната за водени боеве в няколко направления, като фокусът на руснаците остава на изток - Купянск, Лиман, Авдиевка, Маринка и Бахмут. От данните обаче е видно, че интензивността на бойните действия отново се завръща към средното ниво за последните седмици - за изминалото денонощие се докладва за 33 бойни сблъсъка.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва напредък на Украйна около Клещиевка, в близост до Бахмут, потвърден от геолокализирани кадри

Бригадата "Азов" се завърна на бойното поле в Луганска област. В началото на юли Украйна върна у дома командирите на защитата на "Азовстал" в Мариупол, сред които и ръководителят на "Азов" - Денис Прокопенко.

Нова атака с дронове срещу Москва

Московският кмет Сергей Собянин съобщи за унищожен от противовъздушната отбрана (ПВО) дрон, отломки от който са попаднали в Експоцентъра в бизнес района на руската столица Москва сити. Според съобщенията няма сериозни щети и пострадали при атаката. Министерството на отбраната потвърждава информацията на Собянин. Атаката е била в ранните часове на деня.

Военна помощ за Украйна

Украйна получава още две пускови установки за Iris-T - противовъздушната система, разработвана от Германия, съобщи украинският президет Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. В началото на август той поръча на украинските дипломати да работят активно в осигуряването на ПВО и далекобойни ракети.

Освен новите установки от Германия, Украйна ще получи още и Cortex Typhon от Великобритания. Тези система са предназначени основно за защита от дронове.

Зеленски анонсира и предстоящо голямо изложение на отбранителната индуствия, което ще се проведе в Украйна през есента. На него своята продукция ще изложат водещи производители в сектора и ще се договарят опции за разширяването на местното производство, посочи още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Колкото и да квиичите, таварищи, лека-полека потъвате към дъното. Стратегията на бавното сваряване на жабата работи. А вие, местните копейници,ще си останете същите лузъри в реалния живот, мечтаещи да дойдат пияниците и да обират мандри с кашкавал, а после да получите и по някое държавно постче, но не, оставате си същите скъсаняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... там където са С-400 на турците ... с разликата , че ние '25 ще имаме Ф16 , а турците няма да си видят нит ракетите нит радарите ... нищо , че преди нашите Ф16 ги платиха ... :))) ... очаквам мощно квuчене и масово ocиране от агитката ви , като започнем да ги въоръжаваме ... със стотици ракети и хиляди бомби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 11
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Иначе, не видя въпроса ми, не го разбра, или умишлено се отклони от отговора? За ф16-ките питах нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 15
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Търчи-лъжи. Пак измишльотини, но ти затова си сложен тук. Горките, защото някой ден, когато се събудят и видят какво са направили със страната си, под управлението на братята им англосаксонци, ревът на омлатен от руснаците леопард ще е славейова песен, в сравнение с украинския рев на изтрещял от злоба укроруснак. Щракай с пръсти и словоблудствай тук, докато още можеш, защото Путин няма да е вечен и да натиска, тъпче и затваря тези, които вече пеят в Русия *Вставай, страна огромная!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 14
Gna
преди 8 месеца
Нищо няма да направят Украйна, в началото мислех, че Русия ще бъде набързо смазана от запада, но нещата излезнаха коренно различни. С подкрепата на Китай и другите им партньори Руснаците могат да си правят каквото искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... айде са горките ... нали се меткаше туканка по амбразурата , в защита на православната хетеросексуална линия , че фашистката държава и фашистите в нея немат право на съществуване и требе да се ликвидират всевъзможно и навсякъде ?! некви дитирамби редеше като взривяваха жилищни сгради , пазари , болници , гари , търговски центрове , училища - най-мирната армия в света ?! сега ли се затъжи ... ?! ... фащай пътя за Батак , там е екстра сега ... на шъркела как беше ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 15
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: .* ф16-ки ясно ...* - Да, на съда всичко е ясно. Да влезе уббитият! Само аз да питам, щом на теб всичко толкова ти е ясно: и Украйна ли ще ги чака толкова години, както нас? Ние, слава Богу, поне само с милиардите изгоряхме, ама горките украинци и едно море крръв източиха авансово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
danchomentata
преди 8 месеца
Ето, няма професия пощальон.Как ще пристигнат чертежите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
а стигането до ф16 означава , че украинците са получили и модерни командни НАТОвски щабове с интегрирана информационна система на цялата армия ... мощни радари , разузнавателни дронове , свързаност с всички полеви части ... за това малко се говори , но предполагам е в основата на успехите им на фронта сега ... навъпреки могъщите безаналогови РЕБ - там дето едни изтребители заливаха с гориво едни дронове , високотехнологични похвати с високоточни оружия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
zelka007
преди 8 месеца
ф16-ки ясно ... те сами по себе си не са нещо особено . обикновен многоцелеви изтребител ... добър , но обикновен ... за мен е интересно с какво основно НАТОвско въоръжение ще ги предоставят ... едното е 100% сигурно , защото и сега го получават украинците - AIM-120 AMRAAM , за да бъхтят по-успешно "калибрите" и пр. крилати мултики , с които се пробват в тил да атакуват рашибозуците ... но основното ще са класически бомби , много бомби и тук-таме некоя с лазерно насочване ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още