IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрон порази щаба на Южния военен окръг на Русия в Ростов на Дон

Румъния уведоми НАТО за паднал дрон на своя територия

08:14 | 07.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дрон порази щаба на Южния военен окръг на Русия в Ростов на Дон, пишат руски опозиционни медии. Губернаторът на Ростовска област  Василий Голобьов написа в Телеграм, че градът е бил атакуван в ранните часове на 7 септември  с три дрона. Един от тях попада в зднаие на ул. "Пушкинская" 42, пише още той без повече обяснения, но именно на този адрес се намира щабът на руските военни, откъдето се командва операцията в Украйна.

Кремъл съобщавеше за няколко посещения на щаба от президента Владимир Путин и висшето руско военно ръководство, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу и главнокомандващия военните сили на Русия Валерий Герасимов. Щабът беше за кратко превзет от силите на ЧВК "Вагнер" по времена метежа в края на юни.

През нощта е имало още една атака срещу Москва, но без  щети и пострадали, пише кметът на града в своя канал в Telegram.

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщава за атаки с дронове срещу Брянск, които са унищожени от средствата на противовъздушната отбрана. Отломки са разбили стъкла на жп гарата, но няма пострадали, допълни още той

За трета поредна  нощ имаше руска атака срещу Одеска област - в градовете Килия, Измаил и Рени. Изстреляни са 33 дрона, от които противовъздушната отбрана е свалила 25, съобщават от ВВС на Украйна. Има попадения в гражданска инфраструктура и пристанището в Измаил, уточняват местните власти в областта.

Румъния уведоми НАТО за паднал дрон на своя територия

Два дни след украинските съобщения за паднал дрон на територията на Румъния, Букурещ потвърди за случилото. Министърът на отбраната  Анджел Тълвар съобщи пред местни медии за открити останки от дрон на румънска територия, а президентът Клаус Йоханис коментира, че ако се потвърди, че са от руски дрон, то това би било "сериозно нарушение", пише Ройтерс.

В НАТО потвърдиха, че са получили информация от Букурещ за находката и в съобщение посочеха, че внимателно следят информацията и са в контакт с румънските власти.

На 4 септември Русия извърши масирана атака с дронове срещу Одеска област, целейки се в пристанищната инфраструктура на градовете Рени и Измаил, разположени в близост до румънската граница. Граничните сили на Украйна съобщиха тогава за попадение на румънска земя, което беше отречено от Министерството на външните работи.

В англоезичната версия на сайта на ведомството официалната позиция обаче не беше категорична. "Атаките с дронове, предприети от Руската федерация, не представляват директна военна заплаха срещу нашата територия или румънските териториални води", се казва в позицията.

Русия има проблеми с доставките за военната си промишленост

Руски и украински източници пишат за проблеми с доставките за военно-промишления комплекс на Русия. Говорителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов съобщава, че Москва вече не успява дори и със "сивия" внос да си достави електроника в достатъчно количества, за да попълни резервите си от високоточни ракети.

Руски източници, цитирани от Института за изучаване на войната (ISW), разказват, че Русия няма достатъчно каучук, за да замени износените гуми на военната техника, което може да се окаже сериозен проблем през есента и зимните месеци. Руските власти са обещали решение до средата на август, но до 6 септември такова не е представено, казват още руските източници.

Украйна продължава да напредва в две направления

Геолокализирани данни потвърждават успехи на украинските военни в две направления, допълва още ISW в своята сводка за 560-я ден от пълномащабната война. Украински части имат напредък към Вербове и в направлението Роботине - Новопрокопивка на южния фронт и около Бахмут на изток.

Руските усилия се запазват в Купянск, Маринка, Лиман, Андриевка и Бахмут. От ежедневния обстрел Маринка е почти напълно разрушена, съобщи зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр в Telegram. Пробив в Купянск и региона ще открие широк фронт за настъпление на руските военни, посочва тя.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна посочват, че Русия продължава тактиката си за ежедневен обстрел на населените места около фронтовата линия. При обстрел на пазара в гр. Константиновка (Донецка област) загинаха 17 души, а повече от 32-ма са ранени, съобщи украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг с датския премиер Мете Фредриксен в Киев.

САЩ обяви нов пакет в помощ за Украйна

САЩ ще отпуснат още 1 млрд. долара в подкрепа за Украйна обяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на двудневната си визита в Киев. По-голямата част от тези средства ще бъдат отделени за разминиране на територията на Украйна и противовъздушната отбрана. Около 200 млн. долара са предвидени за подкрепа на реформи и борбата с корупцията в страната.

От началото на руската агресия сме отделили 43 млрд. долара вподкрепа на Украйна, каза Блинкен по време на съвместен брифинг с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Това е най-печелившата инвестиция в сигурността на Европа и света, каза от своя страна украинският министър.

За година Украйна успя да си върне 50% от територията, окупирана от Русия след февруари 2022 година, каза още Блинкен и определи, че  контранастъплението има "истински напредък в последните седмици".

Отделно Министерството на отбраната на САЩ съобщиха, че отпускат 175 млн. долара за въоръжение, като този пакет се съдържат и 120-мм снаряди с обеднен уран за танковете Abrams, първите от които трябва да пристигнат в Украйна около средата на месеца.

Снарядите с обеднен уран могат да пробиват бронираните обшивки на танковете и военните машини, защото са със 70% по-голяма плътност от стандартните, произведени от олово. Те са направени от остатъчни продукти от производството на гориво за ядрени електроцентрали. В становище за мунициите с обеднен уран от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) цитират изследвания на ветерани от войните в Залива (1990-1991) и на Балканите (1994 - 1999), които не показват увеличени рискове за развитие на раково заболяване. Военните са потенциално най-застрашените от използването на обеднен уран, тъй като при изстрелването на снарядите във въздуха се образува аерозол, в който се съдържат и частици от радиоактивния елемент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 нямам, защото ги изяде барабар с колеца! :D:D:D евтина проститууутко! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: бялото мъжко сладко е за момите без топпки като теб. Днес добре гъ изгреба. Ти ако четеше даже етикетите на саламите, нямаше да си такъв шмуц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 хахаха, гълташ западна пропаганда (преса) както гълташ бело мъжко сладко... ххаха. чети руска преса, както правим ние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
До: Tikva007: Хвърля ярка светлина за методите и начините, по които огромни маси украинци с руско самосъзнаниа бяха смазани и лишени от алтернативен на нацистката хунта в Киев политически избор. Не са московски опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
Победата на украйна над Русия я отложиха вече за 2025. Обаче до тогава има много време, в което трябва да се кове тази победа на информационния фронт. А какво виждаме от месец насам? Западните медии тотално смениха тона и заливат западния читател с немислими само до преди 3 месеца материали. Резников го резнаха, но се рави все по-дълбоко и настоятелно. The Economist не е от групата мажоретки на Сорос. И що за тема: *https://economist.com/europe/2023/09/05/inside-ukraines-assassination-programme
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още