IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С избора си на нов министър на отбраната Зеленски изпраща два силни сигнала на Запада

Украинският президент направи първата сериозна промяна в правителството си по време на войната

19:56 | 04.09.23 г. 5
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски направи очаквана промяна в правителството, освобождавайки от поста му министъра на отбраната Олексий Резников. Начело на министерството, и то в ключов момент от военните действия застава Рустем Умеров.

Според европейското издание Politico изборът на Зеленски отправя поне два силни сигнала към Запада. На първо място, това е решимостта за борба с корупцията в страната. Умеров е от кримско-татарски произход и посланието е ясно - "Крим е наш".

Семейството на Усмеров е депортирано от Крим през 1944 година и той е роден в Узбекската ССР (днес Узбекистан), но се завръща в Украйна в началото на 90-те години. През 2019 година е избран за депупат от групата на "Холос" ("Глас"), а през септември 2022 година беше назначен начело на Фонда за управление на държавното имущество. Според Politico на този пост той успя да съживи процеса на приватизация, макар и във време на война. Като ръководител на институцията той участва в много от международните преговори, включително и с представители на Русия.

Имаме нужда от нов подход, коментира Зеленски във вечерното си обръщение, с което анонсира смяната на министъра. Той не коментира какво налага освобождаването на Резников, но в Украйна от месеци се коментират неизгодни договори за доставки за армията - от храни до облекло за зимата. Според анализатори смяната му беше задържана досега заради добрите връзки, които имаше той със западните партньори на Украйна.

Реално промяната е най-сериозната в кабинета на Зеленски след началото на пълномащабната война през февруари 2022 година. Припомняме, че на украинския президент се наложи смяна на министъра на вътрешните работи Денис Монастирски, който загина при катастрофа с хеликоптер в началото на годината.

Малко след това заради подозрения в корупция беше уволнен зам.-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов, цялото ръководство на митническата служба, заменен беше и гуверньорът на централната банка на Украйна. Поста си по свое желание напусна и зам.-началникът на кабинета на Зеленски Кирило Тимошенко, но и преди медийни публикации да покажат луксозния му начин на живот.

Номинацията на Умеров беше приветствана от провозащитни организации в Украйна, които преди това критикуваха остро Резников, пише още Politico."Често той без много шум вършеше това, което Министерството на отбраната не успяваше през изминалата година и половина", се казва в изявление на Центъра за антикорупционни действия в Киев.

От неправителствената организация отчитат и добрата работа на Умеров начело на Фонда за управление на държавната собственост, продавайки редица малки предприятия на частни инвеститори, което дава възможност за развитието, а не затварянето на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
До: andy Отрепкооо, кво пак лъжеш.... да се чете руснаците, но това е стара.информация... оше миналото лято пращахте бопни от хепатит, спинозни, луди и други....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 8 месеца
Укристанските нацисти намалиха здравните критерии за мобилизация в армията. С една дума всичко куцо и сакато за салам! А поляците вече започнаха да екстрадират укромъже за месомелачката. Ще има салам. Много салам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: sssaaa Толкова си елементарен и тъъъъп, че чак е смешно, копейко опърпана. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 15
khao
преди 8 месеца
До: sssaaa хахахах, радвам се че съм трън в очите на всеки малоооумен русороб ... въпреки че ти си безинтересен, тъъъп и скучен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 26
sssaaa
преди 8 месеца
До кога ще подкрепяме корумпирана Украйна, бранеща Американски интереси. Поредното муле на власт, който затваря Държавни предприятия за да ги даде на Американци след време. Ей колко трябва да си умен за да разбереш схемите им. Дори капацитета на Зелката ще схване този заговор до няколко месеца, максимум година, ама такива като Хахото за съжаление няма да успеят, добро момче ама не много умно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още