IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупционните скандали в Украйна се разрастват - уволнено е ръководството на митниците

Всеки, който не отговаря на изискванията на държавата и обществото, ще напусне поста си, предупреди Володимир Зеленски

17:34 | 01.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинските власти започнаха да разследват нови подозрения за корупция - този път в Държавната митническа служба. В резултат е отстранен ръководителят на институцията - Вячеслав Димченко, както и двама негови заместници - Руслан Черкаски и Олександър Щуцкий.

Разследване на Държавното бюро за разследвания в Украйна показа нарушения в митниците, които са довели до загуби в размер на 400 млн. гривни (10,8 млн. долара).

Заради разследвания на властите постовете си загубиха още Юрий Сотник, зам.-председател на Държавната агенция по горите, и Андрий Лордкипанидзе, който е зам.-председател на Държавната служба за производство и потребление, пише информационната агенция Униан.

Допълнително са извършени обиски в домовете на един от олигарсите и медийни магнати в страната - Игор Коломойски, на бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков и на предприемача Вадим Столар.

Коломойски беше сочен като близък до президента Володимир Зеленски, чиято продуцентска къща излъчваше продукциите си по телевизионните му канали.

Преди ден Зеленски коментира във вечерното си обръщение по повод 342-ия ден от войната, че в момента има "кадрово затишие", но това не означава, че всички решения са взети. Той коментира, че всички в системата, които не отговорят на основните изисквания на държавата и обществото, "не трябва да седят на столовете си".

Това са поредните уволнения на високопоставени чиновници в Украйна в рамките на няколко дни. На 21 януари журналистическо разследване показа нарушения при договор за доставка на храна за армията през 2023 година - цените на продуктите бяха в пъти по-високи, отколкото в супермаркетите в Киев. Това доведе до освобождаването на зам.-министъра на отбраната Вячеслав Шаповалов, който отговаря за обезпечението на армията.

Освободен беше и зам.-министърът на териториалното развитие Василий Лозински, който беше заловен с подкуп от 400 хил. долара, получен за съдействие за покупка на генератори на по-висока цена. По-късно съдът го постави под домашен арест.

На 24 януари бяха уволнени още двама зам.-министри на териториалното развитие - Иван Лукеря и Вячеслав Негода, както и зам.-министърът на социалната политика Виталий Музченко.

По искане на държавния глава постовете си напуснаха и петима областни управители. Един от тях - Олексей Кулеба, замени подалия оставка по собствено желание Кирило Тимошенко, който беше зам.-началник на кабинета на украинския президент. Медийни публикации свързват името на Тимошенко с луксозен начин на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
wart
преди 1 година
След Америка втората най- корумпирана страна .За да бъдеш и а да спечелиш изборите в Америкаkа са нужни милиони а финансирането идва от нефтените,оръжейните и формацефтичните корпорации . Естествено ако спечелиш трябва да им се " отблагодариш " иначе, те чака както при правилата на мафията и тук важат същите правила. Народът ли ? тяхното искане се има предвид при второто кандидастване като цялата медия денонощно повтаря същото и хората вече кое е вярно кое е лъжа не знаят тъй като мозъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още