IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След серия от скандали Украйна сменя министъра на отбраната

Масирани атаки с дронове срещу ключови украински пристанища часове преди срещата на Путин и Ердоган

07:48 | 04.09.23 г. 14
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна ще смени министъра на отбраната Олексий Резников, анонсира в своето вечерно обръщение по повод 557-ия ден от началото на войната президентът Володимир Зеленски. Той посочи, че през предстоящата седмица ще предложи на Върховната Рада да одобри заместника му - Рустем Умеров.

Умеров е от кримско-татарски произход и в момента ръководи Фонда за управление на държавното имущество, отговарящ за приватизацията, даването под наем, отчуждаване и на държавна собственост, както и управлението на държавните компании.

Зеленски не коментира причините за смяната, изтъквайки единствено,  че след повече от 550 дни на война министерството има нужда от "нов подход и различни форми на взаимодействие с военните и обществото като цяло". Името на Резников обаче се замеси в няколко скандала с неизгодни покупки за армията и съмнения за корупция. За смяната му се говореше от месеци, но според анализатори Зеленски се въздържаше досега заради добрите връзки на министъра със своите колеги на Запад.

Малко преди да стане ясно, че ще бъде сменен Резников коментира пред "Укринформ" военната помощ от западните партньори в размер на около 100 млрд. долара, като половината от тях са от САЩ. Става въпрос за оръжие, техника и муниции, а разходите за армията са от украинския бюджет. В това интервю той отбелязва и тромавите процедури при обществените поръчки, заради които не са били провеждани търгове при сключване на договори за доставки на армията.

Резников прогнозира още, че есента ще има бум на операции с украински дронове.

Западните експерти не разбират защо Киев продължава операции в толкова фронтове

Украйна проби първата защитна линия в Запорожка област, но продължава да държи позициите си и на изток - в направленията Купянск, Лиман, Маринка, Бехмут и Авдиевка. На Запад недоумяват защо Киев разделя вниманието си, пише в репортаж от източния фронт The Wall Street Journal. Изданието посочва, че украинците са освободили няколко села в тази зона - около Велика Новосилка, сред които и Сатромайорск, Уражайне и Макаривка.

Освобождаването на някои от тях - например Урожайне, което е почти без стратегическо значение, отнема два месеца.

Преди дни обаче украинският президент Володимир Зеленски обясни, че с присъствието си на изток украинците задържат настъплението на руснаците, които в противен случай бързо биха стигнали до р. Днепър. Войниците в този регион коментират пред WSJ, че не може да се каже, че руснаците имат превес тук, въпреки численото превъзходство.

Минните полета, пред които са изправени сега украинските военни в Запорожка област, са по-рехави, но все още представляват опасност, пише в своя отчет Институтът за изучаване на войната (ISW). Досега украинските военни съобщаваха за до 5 заложени мини на квадратен метър и заради интензивния обстрел дейностите по разминиране са извършвани основно през нощта и ръчно от сапьори.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за успехи в направлението към Мелитопол. През изминалото денонощие е имало повече от 30 директни военни сблъсъка. Русия продължава със своята тактика на обстрел над населени места около фронтовата линия.

Руските военни опитват да се вклинят в украинската отбрана между Купянск и Лиман на източния фронт. От Министерството на отбраната на Русия съобщават за артилерийски огън по позиции на украинци, насочвани с дронове. Геолокализирани данни потвърждават успехи на украинците около Клещеевка (южно от Бахмут).

Руски военни кореспонденти съобщават и за частични операции на левия бряг на р. Днепър в Херсонска област.

Атака с дронове по ключови украински пристанища

В ранните сутрешни часове Русия извърши атаки срещу южните части на Украйна и основно към ключовите пристанища - Изюм и Рени по р. Дунав. За втори пореден ден под обстрел е Рени, като вчера украинските власти съобщиха, че целта на дроновете е била пристанището, през което преминава част от износа на пшеница.

От Военновъздушните сили на Украйна съобщават за атака с 32 бойни дрона, насочени към Одеска и Днипропетровска област. От тях са унищожени 23. 

Днес (4 септември) ще се проведе дългоочаквана среща между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Основната тема ще бъде възстановяването на зърнената сделка. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк коментира пред украински медии, че исканията на Русия за възобновяване на сделката са връщането на страната в SWIFT, премахване на забраната за внос на селскостопанска техника и подновяване на работата на амонякопровода от Толяти до Одеса.

Подоляк е категоричен, че съобразяването с тези искания ще означава унижение за посредниците по сделката, както и НАТО и държавите в региона, включително и България.

Темата за износа на зърно е обсъдена и по време на телефонен разговор между Зеленски и френския президент Емануел Макрон в неделя. Двамата са се договорили за обучение на украински пилоти за F-16.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени дронове над Курска област и в близост до полуостров Крим тази нощ. Според украинските източници има попадение в сграда на ФСБ в Курск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 5
andy
преди 8 месеца
До: andy Не ви се верва, че ще стане ли?! С фaшиcти и нaциcти шега не бива! Това се сериозни хора! Особено ако става въпрос за създаване на месомелачки. Като казват "До последната укра!" го мислят. Нaциcти пресмятат, че ще наберат поне 1 милион мръвки за руския салам "Народен". Е, поне онези с лексъсите, мерцедесите и поршетата повече няма да се бутат по пътищата ни. Нещо хубаво в цялата лудост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
andy
преди 8 месеца
А Зеленко Лилипутов тръгва по еуропа да иска експулсиране на всички укромъжте от 25 до 55 години в укристан. Така, че укромъжлетата платили много еура да избягат зад граница ще гризнат кокала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 12
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 хаххаххаа, днес си извадил голямата кофа с лъжи и измислици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 21
sssaaa
преди 8 месеца
Нещо контраофанзивата не върви по план и САЩ са наредили да сменят министъра и да сложат друг кукловод, който да подобри новобранската събираемост по улиците на украинските градове. От това крадливо, предателско и неблагодарно племе няма да останат много млади укрита. Сами ще са си виновни, че ще бачкат като роби в следващите 30г поне за да си изплатят дълговете вместо да си бяха сменили и без това незаконното еврейско правителство и да не се стига до военни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 8 месеца
До: SporqZaKef ... що не коментираш срещата МВФ и Поднебесната , ми се подреди под материал за рассийката ?! чисто любопитство , не се заяждам ... :))) ... щото твърдеше там едни неща преди време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 15
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... тъй-тъй ... :))) ... ако светът искаше мир , щеше да кани зануленият по световните форуми и да обсъждат идеята ... но го търсят да го опандизят ... !! ... даже в държава от БРИКС не може да иде , ердоган отива в бункера в масква , щото ако зануленият отиде в Турция требе да го кошарят ... па ти си приказвай/пиши , не пречиш , ти това си го бръщолевиш от една година ... !! ... през това време украинците си освободиха половината територия и продължават , не те слушат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 16
SporqZaKef
преди 8 месеца
Да си пишеш сам коментари от служебния акаунт под статиите е като да си лайкнеш сам снимка у фейсбука. Поздрави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 12
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Търчи-лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 11
Tikva007
преди 8 месеца
До: Имитаторът: Знам какво направи миналото лято. Ако още веднъж те видя да пишеш тук, ще изпратя сигнал до органите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 18
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... прави ли ти впечатление , нефел , как се ускори преодоляването на минните полета ?! хихи , безаналоговите само дето се потиха ... като чуят рев на леопарди , дето минават през минни полета , и се разбягват с кой квото е нарамил - санитарен фаянс , пералня , съдомиялна ... есента щяла да е суха , няма да има дъждове , украинците няма да спират да чакат ф16-ки ... продължават към Токмак и Очеретувате ... още не е отразено по картите , но се бият вече в Заветна Бажания ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още