IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Русия задълбочават търговските връзки въпреки неодобрението на Запада

През август вносът на руски стоки в Китай е нараснал с 3% до 11,5 млрд. долара

08:24 | 20.09.23 г. 7
Китайският министър на търговията Вън Вънтао. Снимка: EPA/БГНЕС
Китайският министър на търговията Вън Вънтао. Снимка: EPA/БГНЕС

Китай призова за засилване на трансграничната свързаност с Русия и по-дълбока търговия и инвестиционно сътрудничество помежду си. Това стана, след като двете съюзни страни се ангажираха да изграждат все по-близки икономически отношения, въпреки че Западът не одобрява нашествието на руските сили в Украйна, предава Ройтерс.

Руският министър на икономическото развитие е провел „задълбочени“ разговори за икономическо сътрудничество с китайския министър на търговията в Пекин във вторник. Те съвпадат с визитата на китайския външен министър Ван И в Москва за стратегически разговори, които доведоха до потвърждаване на визитата на руския президент Владимир Путин в Пекин идния месец.

Китайският министър на търговията Ван Вънтао заяви, че китайско-руското икономическо и търговско сътрудничество продължава да се задълбочава и става още по-стабилно под „стратегическото ръководство“ на двамата държавни глави, се казва в съобщение на министерството му.

Войната в Украйна продължава вече втора година, а Русия е подложена на западни санкции, затова Москва разчита единствено на съюзника си Пекин за икономическа подкрепа, като задоволява търсенето в Китай на петрол и газ, както и на зърно.

През август вносът от Китай на руски стоки е нараснал с 3% на годишна база до 11,5 млрд. долара спрямо спада от 8% през юли, сочат най-новите данни на китайските митнически власти.

Пекин отхвърли критиките на Запада заради нарастващото му партньорство с Москва, докато Русия продължава войната си в Украйна. Китай твърди, че връзките между двете страни не нарушават международни норми и че Пекин има правото да сътрудничи с всяка страна, която избере.

Във вторник министри от Г-7 повториха призива си, без да назовават конкретни страни, „да спрат всяка помощ за военната агресия на Русия или ще платят сурова цена“.

Далечният изток в Русия, който граничи с Китай и със Северна Корея, придоби ново стратегическо значение като зона за трансгранична търговия.

Миналата седмица руската компания United Oil- and Gas-Chemical и китайската Xuan Yuan Industrial Development се договориха за изграждането на петролен комплекс за трансгранични доставки близо до железопътен мост, свързващ руския град Нижнеленинское и китайския град Тундзян, докато Русия диверсифицира износа си на суровини от Европа, която сега е смятана за „враждебна“.

Руският Далечен изток, където са улавяни около 70% от морските храни в страната, се надява също да увеличи износа на морските си продукти към Китай, след като Пекин забрани вноса на морски продукти от Япония заради изпускането на радиоактивна вода в океана от авариралата атомна централа „Фукушима“.

Китайските държавни медии съобщават също, че има нарастваща „необходимост“ Китай и Русия да увеличат търговията си със зърно на фона на затягането на глобалните доставки. Изграждането на зърнен коридор, свързващ Русия с китайската житница Хъйлундзян в Североизточен Китай, ще помогне за подобряването на продоволствената сигурност на Китай.

По-рано през септември китайският президент Си Дзинпин обяви, че Хъйлундзян трябва да се превърне в главна порта за отварянето на Китай на север и допълни, че провинцията трябва да играе активна роля в националната отбрана, продоволствена и енергийна сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: evlogi ... това е тенденция и в ЕС , и в Южна Америка и в Канада ... вероятно това ще се задълбочи и в Австралия , Ю.Корея и Япония ... да видим къде ще си продават (цензура) ... и на какви цени ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... арменците няма как да ги подкрепим в момента , защото те са в икономически и военен блок в евразийският союз ... ако в някакъв момент решат , че ЕС и НАТО са добра перспектива , вероятно ще получат необходимото им ... засега гледаме как рассийката се справя с въдворяването на ред , все пак са полюс в един многоплюсен свят ... !! ... космическа , военноморска и петролна сила ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: khao ... на него си цъка плюсчета , теб те наказва с минуси ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
evlogi
преди 8 месеца
Да си ги задълбочават.Китай все повече го изместват като вносител на богатите развити пазари, например в Щатите вече е на трето място по пазарен дял сред вносителите,далеч след Канада и Мексико.Ако китайците си мислят,че с мижавият руски пазар ще могат да си поддържат експорта, ги чака доста неприятна изненада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 хахаха, айде... тая година сте булка, до година люлка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
Парадокси на реалността, или потвърждение на шеговитата сентенция: *Ако искаш да разсмееш Бог, сподели му за плановете си*. Само като си помисли човек, че цялата сложна и скъпа американска операция по въвличането на Русия в украинското блато беше форма на рекет, с цел да се откачи Русия от Китай и да се предотврати бъдещото им все по-тясно интегриране и най-вече хипотетичното, но напълно допустимо военно обвързване. Вежди ли изписахме, или очи извадихме? Педдеррасси, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 8 месеца
Запада не одобрявал нашествието но въпреки това Китай и Русия се били сближавали. Вятъра духа от запад, но въпреки него слънцето изгрява от изток. :D А няма ли да напишете нещо и за азърите, дето пердашат арменците? Там няма ли да има санкции и оръжейни доставки? Трябва да подкрепим Армения в борбата и с агресивните азърбайджанци! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още