IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай задълбочават координацията и заявиха близост в позициите за Украйна и САЩ

Китайският външен министър Ван И е на тридневно посещение в Москва, за да подготви очакваната среща на Владимир Путин и Си Дзинпин идния месец

10:48 | 19.09.23 г. 11
Китайският външен министър Ван И (вляво) и руският му колега Сергей Лавров (вдясно). Снимка: Bloomberg LP
Китайският външен министър Ван И (вляво) и руският му колега Сергей Лавров (вдясно). Снимка: Bloomberg LP

Китайският външен министър Ван И обеща да засили „стратегическата координация“ на страната му с Русия, а двете страни положиха основите за среща на техните лидери в Пекин следващия месец, предава Bloomberg.

Ван И е на тридневно посещение в Москва за разговори в областта на сигурността и външната политика с руския си колега Сергей Лавров, докато двете страни продължават да задълбочават връзките си.

Китай и Русия трябва „да демонстрират отговорностите си като големи сили, да изпълнят международните си задължения и да продължат да засилват стратегическата координация“, каза Ван И, цитиран в комюнике на китайското външно министерство. Той допълни, че нито една от двете страни не трябва да бъде повлиявана от „трети страни“ в прикрита препратка към САЩ.

Руският външен министър Сергей Лавров е заявил, че двете страни трябва „да засилят координацията и сътрудничеството в многостранни рамки“ като ООН и Шанхайската огранизация за сътрудничество, става ясно от съобщението.

Срещата им се провежда, докато в Ню Йорк тече ежегодното Общо събрание на ООН. Китай изпрати вицепрезидента Хан Джън, който е предимно церемониална фигура, за събитието тази година. В предишни години на Общото събрание присъстваха президентът Си Дзинпин или Ван И.

Китайският външен министър пристигна в Москва директно от продължилите няколко часа разговори в Малта със съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, които Белият дом определи в неделя като „откровени“ и „конструктивни“.

Руското министерство на външните работи съобщи, че Ван И е информирал Лавров за „съдържанието на преговорите“ със Съливан, отбелязва Ройтерс.

Очаква се руският президент Владимир Путин да посети Китай идния месец за форум на инициативата „Един пояс, един път“, на който той ще седне редом до Си Дзинпин. Това ще бъде първото посещение в чужбина на руския президент след издадената заповед за ареста му от Международния наказателен съд заради предполагаеми военни престъпления.

Китай е най-големият поддръжник на Русия, откакто миналата година Путин нареди пълномащабно нашествие в Украйна. Пекин предложи както икономическа, така и дипломатическа помощ.

Същевременно Китай се опитва да се представи като миротворец във войната, като представи не много ясен мирен план от 12 точки през февруари. Той беше отхвърлен от Киев и САЩ, тъй като призовава за спиране на враждебните действия, при което руските сили да останат на място в Украйна.

Лавров и Ван И изразиха „близост“ в „антируската и антикитайската позиция“ на Вашингтон и се съгласиха, че всеки опит за разрешаване на украинската криза трябва да включва Москва, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

„Преговорите преминаха по доверен и конструктивен начин, присъщ за диалога между Русия и Китай“, се казва още в съобщението на министерството. 

То допълва, че Лавров и Ван И са разговаряли „подробно“ за Украйна, „отбелязвайки безполезността на опитите за разрешаване на кризата, без да се вземат предвид интересите и особено без участието на Русия“.

Ван И ще проведе разговори в областта на „стратегическата сигурност“ по-късно във вторник с Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, съобщи агенция Интерфакс. След това той ще проведе тристранни разговори с монголски представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
До: Импeраторът разбира сече се шегувам :):) нищо не става от тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Импeраторът
преди 7 месеца
До: khao ти се шегуваш, ама масово рускините се омъжват за китайчета в китайската част от Рашистан :-) просто рашисткият матрЯл е много лош - не работи, не е умен, много пие ... като изключим пиенето прилича на нашите копейници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
До: Скъсана_Ушанка оптимист съм и след като всички норамални начини не помогнаха започнах да се надявам че нещо нетрадиционните ще успее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: khaoАкъл? Къв акъл при масовия мypзиляж? Че те от векове нарочно си ги държат празноглави и пияни, че да слушат, умират и да правят каквото им се каже от феодалната им върхушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 7 месеца
До: evlogi :):) Винаги е по добре да си булка на Китай, отколкото да работиш и да се развиваш със Запада! :D:D Но може да е за добро и най сетне им се влее акъла през оная дупка, въпреки че тиквата пробва безуспешно от десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
evlogi
преди 7 месеца
До: khao *** те не го възприемат този процес така.Според тях не ги _бът, а правят любов с тях.Нищо, че са в ролята на булка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 от ироничния ти коментар да разбираме че си доволен от ролята ви на булка... ето за това в нашите очи рашибозука не е човек! те ви бът, вие ги целувате.. и сте доволни! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 17
adimos
преди 7 месеца
Най-накрая нато си призна че укронацистите избиха многото невинни хора на 6.09 в Константиновка, ето я статията на Ню-Йорк таймс https://***.nytimes.com/2023/09/18/world/europe/ukraine-missile-kostiantynivka-market.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 18
Tikva007
преди 7 месеца
Това е временно, докато руснаците още не са разбрали, че китайците са им откраднали остров Большой Усурийский и вече учат двамата местни мужици да ручат ориз с клечки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още