IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Руската икономика преминава добре през предизвикателството на западните санкции

Няма как да се изолираме от тези ограничения, каза управителят на Руската централна банка

16:41 | 08.11.22 г. 1
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската икономика и банковият сектор в страната издържат на предизвикателството на „силните“ санкции от Запада, но централната банка все още няма планове да разхлаби капиталовия контрол, който спомогна за подкрепата на руската рубла. Това заяви управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от Ройтерс.

„Санкциите са много силни и тяхното влияние върху руската и световната икономика не трябва да бъде подценявано“, предупреди Набиулина в свое изказване във вторник пред депутати. „Изолацията от влиянието на санкции не е възможно“, допълни централният банкер.

От избухването на войната в Украйна на 24 февруари насам западните страни въведоха редица санкции срещу Москва, изолирайки я от финансовия и икономическия свят.

Според Набиулина обаче Русия „сравнително бързо е стабилизирала ситуацията“, а банковият сектор на страната и икономиката като цяло добре са преминали през това предизвикателство.

По думите ѝ фирменото кредитиране е нараснало с 9,9%, докато кредитирането на дребно се е увеличило с 6,7% в периода януари-октомври.

„Очакваме положителните движения в кредитирането да продължат и същевременно банките ще бъдат способни да изпълнят новата програма за кредитна ваканция за мобилизираните (във войната) и за членовете на техните семейства“, каза Набиулина.

Участващите в „специалната военна операция“ на руския президент Владимир Путин може да използват гратисен период върху своите ипотечни, потребителски кредити, както и върху кредитните си карти по време на своята служба и за още 30 дни след нейния край.

Централният банкер каза още, че засега ведомството не вижда нужда да се разхлаби капиталовият контрол – включително ограниченията за изтегляне на чуждестранна валута – който спомогна за превръщането на руската рубла в най-добре представящата се валута тази година.

Регулаторът притисна търговските банки да намалят експозициите си към щатския долар и еврото, след като банковият сектор на страната записа значителни загуби през първото полугодие на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
В итоге регулятор ожидает кризис, сопоставимый по масштабам с событиями 2008-2009 годов.https://ria.ru/20221108/ekonomika-1829880325.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още