IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия сложи край на разхлабващия паричен цикъл

Регулаторът остави лихвата си без промяна

14:42 | 28.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка сложи край на цикъла на парично разхлабване в съответствие с очакванията на анализаторите, като остави лихвата си без промяна на ниво от 7,5% в петък, става ясно от публикувано съобщение на сайта на ведомството.

През февруари регулаторът повиши рязко лихвата до 20%, оттогава постепенно започна да я намалява и към момента е одобрил шест лихвени понижения, най-скорошното от които бе миналия месец. В своите насоки, които публикува през септември, банката премахна тази част, според която инфлационните очаквания на домакинствата и бизнеса са останали високи.

„Настоящият темп на растеж на потребитеските цени като цяло остава нисък, допринасяйки за допълнително забавяне на годишната инфлация“, пишат от банката в своето изявление.

Сегашните прогнози за края на 2022 г. на финансовата институция са, че инфлацията ще бъде между 12% и 13%. През следващата година инфлацията ще се забави до 5-7%, а през 2024 г. ще се върне до нивата от 4%.

Ведомството на Елвира Набиулина обаче не даде ясни насоки какво смята да прави в бъдеще относно паричната си политика.

Базисният сценарий на банката предвижда спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия от 3-3,5% през 2022 г. През 2023 г. показателят ще остане на негативно равнище от минус 4-1%, но през втората половина на следващата година БВП ще започне да се възстановява. Това ще доведе до между 1,5-2,5% годишен ръст в периода 2024-25 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още