IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка за пореден път понижи лихвите

Забавянето на инфлацията и необходимата подкрепа за трансформацията на икономиката оправдават ходовете на парично разхлабване, смята анализатор

15:02 | 16.09.22 г.
Снимка: Elena Chernyshova/Bloomberg
Снимка: Elena Chernyshova/Bloomberg

Руската централна банка отговори на очакванията и одобри лихвено понижение от 50 базисни пункта (б.п.) до ниво от 7,5% на заседанието си в петък в опит да насърчи кредитирането на фона на забавящата се инфлация, пише Ройтерс.

Банката предприе постепенен подход за понижаване на лихвата, след като в края на февруари рязко я повиши до 20%. Оттогава насам регулаторът е одобрил лихвени понижения в размер на 300 б.п., които бяха последвани от още 150 б.п. спад в лихвата до 9,5% през юни. През юли финансовата институция изненада анализаторите с още един ход в такъв размер, с който лихвата падна до 8 на сто.

Двайсет от общи 23 анализатори и икономисти, анкетирани от медията, бяха на мнение, че банката ще предприеме днешния ход. Само двама прогнозираха понижение от 100 б.п., а един - до ниво от 7,75%.

В своите насоки обаче финансовата институция премахна тази част от изявлението, според която инфлационните очаквания на домакинства и бизнес са останали високи - това предполага, че вероятността от още едно лихвено понижение е намаляла.

"Бързото забавяне на инфлацията и необходимостта да бъде подкрепена структураната трансформация на руската икономика на фона на акциите играят в полза на допълнително парично разхлабване", каза Михаил Василиев, главен анализатор в Sovcombank.

Последно годишната инфлация в Русия се забави до 14,1% до 9 септември, като е напът да завърши годината на ниво от 11-13%, казаха още от руския регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още