IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За руснаците почивките не са това, което бяха – но все пак остават опции извън ЕС

Сега руските туристи се насочват към страни като ОАЕ, Турция, Малдивите и Сейшели

13:44 | 09.09.22 г.
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Имаше време, когато Западна Европа беше предпочитана дестинация за руските туристи. Но това време свърши, пише CNBC.

Макс, руснак на около 40 години, можеше да се разхожда из музеите във Франция, да се наслаждава на кухнята на Италия и да ходи на походи из планините в Испания.

След това Русия нахлу в Украйна. Тази година Макс, който не иска да споделя фамилното си име пред CNBC, дори не поставя Европа сред опциите за ваканционни дестинации.

„Наясно съм с проблемите с получаването на визи за европейските страни“, признава той.

Миналата седмица Европейският съюз (ЕС) сложи на пауза споразумението за пътуване на руснаците из блока с Москва от 2007 г., което улесняваше издаването на визи за гражданите на Русия. Този ход ще направи по-трудно и скъпо пътуването на руснаците до ЕС.

Затварянето на въздушното пространство на ЕС за руски авиокомпании през февруари също затрудни пътуванията.

„Иронията е, че съм категорично против войната и (Владимир) Путин, но също се сблъсквам с проблеми при пътуванията“, изтъква Макс. „В бъдеще, когато Путин си отиде и ние отново станем нормална държава, се надявам, че ще мога да посетя Европа отново. Много обичам Италия”, добавя той.

По-малко руснаци в Европа

Макс е един от многото руснаци, които сменят европейски дестинации за почивка в други страни това лято.

Държави от ЕС като Италия, Испания, Кипър и Гърция бяха сред 20-те най-често резервирани и посещавани дестинации от руски туристи преди войната, според данни на ForwardKeys.

Въпреки това Оливие Понти от ForwardKeys казва, че пътуванията по въздух на руснаците до Европа през лятото достигат едва 26% от броя им през 2019 г.

„Руската инвазия в Украйна със сигурност ограничи избора за почивка на руските граждани, тъй като директните полети до много популярни дестинации бяха забранени“, коментира Понти, добавяйки: „Все още е възможно руснаците да посетят Европа, но сега трябва да се прекачват на места като Истанбул или Дубай“.

Къде отиват руснаците?

Според ForwardKeys, която проучва данни за пристигащите полети, няколко туристически дестинации отбелязват увеличение на дела на руски посетители през юни, юли и август в сравнение със същите месеци на 2019 г. Тези дестинации са Малдивите (от 5% на 20%), Сейшели (3% до 7%), Турция (4% до 8%) и Обединени арабски емирства (ОАЕ) (1% до 3%).

Повечето от тези страни са били популярни сред руските посетители и преди войната. Според Economist Intelligence Unit (EIU) Турция е била най-популярната дестинация за руски туристи през 2019 г., следвана от окупираната от Русия територия Абхазия, ОАЕ и Малдивите.

Анализатори от EIU споделят пред CNBC, че Малдивите отдавна са предпочитана дестинация за богатите руснаци, които могат лесно да получат туристически визи при пристигането си, за да останат до 90 дни.

По-благоприятният обменен курс в Турция от средата на март вероятно е стимулирал ръста при броя на пътуванията на руснаците, посочват пред CNBC анализаторите на EIU Марио Бикарски и Федерика Речиа. Турската лира в момента се разменя при 18,23 лири за долар – близо до историческото дъно, след като централната банка на Турция намали основните лихви през август, въпреки че инфлацията се ускори до близо 80%.

Все пак способността на руснаците да пътуват може да бъде допълнително ограничена, добавят анализаторите. В допълнение към спирането на преференциалното визово споразумение от ЕС с Москва от 2007 г., икономическите проблеми могат да обезсърчат руснаците да пътуват, изтъкват Бикарски и Речиа.

„Докато войната продължава, ние също очакваме влошаващите се икономически перспективи да натежат върху склонността на руснаците да пътуват“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още