IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото разделение в ЕС - забраната на туристическите визи за руски граждани

Това не е войната на руснаците, а на Путин, смята германският канцлер и отказва да приеме идеята

21:35 | 16.08.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС са пред ново разделение, породено от войната в Украйна - за или против ограниченото издаване на визи за руски граждани. Идеята беше коментирана от украинския президент Володимир Зеленски в интервю за Washington Post. В едно от своите вечерни обръщения към нацията той заяви, че след като руснаците подкрепят "руския свят" и не протестират срещу водената война в Украйна, е редно да бъдат оставени да живеят в своя свят.

Европа не трябва да се превръща в супермаркет, в който всеки може да влезе и да излезе, заяви още украинският държавен глава.

Редица държави вече започнаха да предприемат ограничения - една от последните е Финландия, която от 1 септември ще намали броя на визите до 10% от сегашния им брой, пише Ройтерс. В момента руснаците използват летището в Хелзинки като вход за Европа, след като общността затвори въздушното си пространство за руски самолети.

Естония, Литва и Латвия, както и Полша и Чехия, не издават някои видове визи, включително и туристически, за руснаци. Подобна мярка дискутират още Дания и Швеция, макар че конкретно решение още не е взето. Латвия направи още една крачка и определи Русия като държава, финансираща тероризма заради военната операция, която започна Москва в Украйна през февруари.

Темата за издаването на визи за руснаците ще бъде обсъдена на ниво ЕС в края на месеца, но както в много от случаит, когато се обсъждат ограничения срещу Русия, общността е разделена. Сред големите противници на идеята е Германия. "Това не е войната на руския народ, това е войната на (руския президент Владимир) Путин", коментира германският канцлер Олаф Шолц по време на посещение в Осло, разказва европейското издание Politico.

Според него има много руски граждани, които напускат Русия, защото не са съгласни с действията на режима.

Нещата не са черно-бели, признава премиерът на Финландия Сана Марин. Според нея има много нюанси и затова и темата трябва да бъде дискутирана на ниво ЕС.

На този етап от ЕК са предпазливи - говорителят на институцията Анита Хийпър коментира в края на миналата седмица по време на обедния брифинг на институцията, че страните от общността сами решават кого да допуснат на своя територия. Според насоките за издаване на визи издаването им може да бъде отказано при опасения от заплаха за националната сигурност или обществото.

Много руснаци в Европа също се обявиха против подобна стъпка. Те критикуват остро режима на Владимир Путин и войната в Украйна, но за тях забраната за издаването на визи наказва грешните хора. Забраната за издаването на визи ще накара руснаците вътре в Русия да се почувстват изоставени, коментира Кристина Петрасова от неправителствената организация Free Russia NL. Според нея руснаците няма да съберат смелост да сменят режима в Кремъл, ако бъдат изолирани, пише нидерландското NPO Radio 1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
В крайна сметка русия си е достатъчно голяма да си правят туризъм на Камчатка или където им е удобно в тяхната държава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
cherney
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС---- Всяка една държава има пълното право да забрани достъпа до своята територия без да е длъжна да дава обяснения на когото и да е. А твърдението за платежоспособните и културни руски туристи ще го подмина с усмивка, доколкото специално на теб съм обяснявал, че си завършен ***, който изобщо не познава Русия, руския народ и култура. Изкарай десетина години в тази страна и тогава коментирай. Жалка руска оттрепка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
ТуПаН
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС"руските платежоспособни и културни туристи" - ти наред ли си? Нито са платежоспособни нито са културни. Пияните англичани на слънчака са в пъти по-добре от празноглавите рашки кратуни. Преди година трябваше да ги видиш на Св. Влас и по южното ни черноморие, какви пияни и нагли тарамбуки са и как налитат.Да си седят в *** хич не искаме нецивилизовани субекти с имперско мислене алкохолизирани типове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС , значи като разрушаване страни и им окупирате територията няма международно право, но когато някой се опита да ви потърси сметка за престъпленията има? Много избирателно другарко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Браво. Подкрепям от сърце! Умните русанаци, които са готови да се откажат от тази позорна държава им предлагаме работни визи. Туристи не ни трябват. Да си ходят у Турция и други ислямски страни. И Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 28
Р?мператоръ
преди 1 година
Има си МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО - което не допуска вменяване на колективна вина на цял народ. По тая логика никой американец не трябва да бъде допускан дори да излезе от държавата си. Така че мрсният пaляк първо да прочете ВДПЧ, преди да се опитва да командва независими държави и ЕС като общност. А и на бас, че мнозинството хора в ЕС предпочитат руските платежоспособни и културни туристи, пред укpoпските навлеци, наглеци и прoсяци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още