IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не забрани влизането на руснаци, но затегна сериозно издаването на туристически визи

Над 1 млн. руснаци са влезли на територията на общността от началото на войната в Украйна, сочат данни на Frontex

17:38 | 31.08.22 г.
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Очаквано страните от Европейския съюз не се разбраха за забраната на издаването на визи за руски граждани, но се усложнява влизането на туристи от Русия в общността, пише Bloomberg. Министрите на външните работи на страните от общността подкрепиха временната отмяна на споразумението от 2007 година, което облекчава издаването на визи за граждани на Русия, коментира Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел след заседанието в Прага.

Допълнително се увеличават и таксите за издаване на визи.

"Това съществено ще намали броя на издадените нови визи от страните членки", каза Борел и допълни, че от средата на юли има съществено увеличаване на броя на руснаците, идващи в ЕС с цел туризъм, което се отчита като риск за сигурността на ЕС.

Много от тях пристигат "на пазар", "сякаш в Украйна не бушува война", коментира Борел. Всички държави от ЕС са се съгласили, че при това положение обичайните бизнес практики не могат да бъдат запазени.

Прибалтийските страни и Полша настояваха за пълна забрана на руснаците да посещават ЕС с цел туризъм. Естония, Литва и Латвия ще търсят начини на национално ниво да ограничат достъпа на руснаци на своя територия, коментираха трите страни в съвместно изявление преди срещата. Със забраната за полети от ЕС до Русия, повечето руснаци пътуват по суша и влизат в общността именно през Прибалтийските републики и Финландия.

По данни на Frontex над 1 млн. руснаци са влезли в ЕС от началото на войната в Украйна през февруари. 2/3 от тях - през територията на Естония и Финландия.

Чешкото председателство също е призовало за спиране на издаването на нови туристически визи и отмяната на вече издадените, но очаквано тази мярка не получи подкрепата в Прага. Представителите на Франция и Германия поискаха ЕС да бъде по-предпазлив с това ограничение, сочат източници на Bloomberg.

Преди заседанието германският министър на външните работи Аналена Бербок коментира, че е важно санкциите да са насочени към руските чиновници и тези, които печелят от войната, но останалите руснаци, особено тези, които не подкрепят режима, трябва да могат да пътуват в ЕС.

Чешкият министър на външните работи Ян Липавски намекна, че забраната за издаване на туристически визи може да се окаже част от следващия пакет със санкции срещу Москва, допълва агенцията.

Идеята за забраната за влизане на руски граждани в ЕС беше лансирана в началото на август от украинския президент Володимир Зеленски. Той коментира на няколко пъти, че посещението на европейските страни с цел туризъм е привилегия, а не право на руските граждани и допълни, че след като те подкрепят военните действия в Украйна, са против демократичните ценности, защитавани от украинските военни и нямат право да се възползват от тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още