IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка повиши двойно лихвения процент

Основният лихвен процент бе вдигнат от 9,5% до 20 на сто

10:19 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Русия повиши двойно лихвения процент в понеделник и забрани на брокерите да продават ценни книжа на чужденци в опит да предпази активите на страната от наложените санкции от Запада, пише Bloomberg. Освен това регулаторът въведе и задължителни продажби към държавата на твърда валута от приходите от износ на компаниите.

Основният лихвен процент е повишен от 9,5% до 20%, съобщи централната банка на сайта си.

Припомняме, че в края на миналата година финансовата институция предприе серия от лихвени повишения, за да озапти рекордната инфлация в страната. Първото покачване на лихвения процент бе в края на март 2021 г., когато той бе завишен с 25 базисни пункта до 4,5%. През декември обаче показателят бе завишен вече за седми път до 8,5%. Причина за тези ходове беше рекордната инфлация в Русия, която достигна най-високото си ниво от 2016 г. насам.

По-рано в понеделник руският регулатор заяви, че валутният и репо-пазарът ще бъдат отворени в 10 ч. местно време, а по-късно ще прецени дали да отвори и други пазари. Освен това банката забранява и продажбите на активи на чужденци, но не обясни за кои активи се отнася ограничението.

Гуверньорът Елвира Набиулина ще направи изявление в 16 ч. следобед руско време.

Ограниченията се случват, след като САЩ и Европейският съюз се споразумяха да наложат санкции срещу Централната банка на Русия, което може да блокира достъпа до паричните средства, натрупани от правителството, с цел намаляване на зависимостта от международните пазари. Нахлуването на Русия в Украйна предизвика бягство от пазарите на страната и рублата отчита срив с 26% в офшорната търговия в понеделник, тъй като маркетмейкърите от Сидни до Хонконг се отдръпнаха от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още