IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забранява на чужденците да продават ценни книжа

Валутният и репо-пазарът ще бъдат отворени в 10 ч. местно време, а по-късно ще се решава за евентуалното отваряне на останалите пазари

07:48 | 28.02.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската централна банка забрани от днес на брокерите да продават ценни книжа на клиенти, които не са руски граждани в опит да предпази активите на страната от мащабните западни санкции, които включват наказания за централната банка, предава Bloomberg.

Централната банка нарежда на „професионалните участници на пазара на ценни книжа, които извършват брокерска дейност", да преустановят изпълнението на всички нареждания на клиенти - чуждестранни юридически и физически лица за продажба на ценни книжа от 7 часа сутринта на 28 февруари „до отмяната на това нареждане", се казва в документа, подписан от заместник-председателя на регулатора Филип Габуня. Брокерите също така да трябва изпратят на Централната банка доклад за спирането на операциите.

В допълнение към временното замразяване на продажбите централната банка заяви, че валутният и репо-пазарът ще бъдат отворени в 10 ч. местно време, а по-късно ще прецени дали да отвори и други пазари. Ако бъде взето решение за отваряне, то ще бъде в 15:00 ч. в Москва, се посочва в съобщение на уебсайта.

Междувременно борсата отбелязва, че няма да има търговия и сетълмент на валутни репо сделки на паричния пазар. Борсата обеща, че ще обяви началото на търговията на пазарите на акции, фючърси и SPFI по-късно. Миналата седмица „МосБирх“ предупреди, че в понеделник няма да има сутрешна търговска сесия на пазарите на акции и деривати. Обикновено борсата започва да се търгува в 7:00 ч. местно време (сутрешна сесия).

Ограниченията се случват, след като САЩ и Европейският съюз се споразумяха да наложат санкции на Централната банка на Русия, което може да блокира достъпа до паричните средства, натрупани от правителството с цел намаляване на зависимостта от международните пазари. Нахлуването на Русия в Украйна предизвика бягство от пазарите на страната и рублата отчита срив с 26% в офшорната търговия в понеделник, тъй като маркетмейкърите от Сидни до Хонконг се отдръпнаха от нея.

В петък рейтинговата агенция S&P Global Ratings понижи оценката на Русия под инвестиционния клас, а Moody's Investors Service, която оценява Русия с една степен над "junk", постави страната в режим на преразглеждане за понижаване на рейтинга. Допълнителните мерки за изключване на някои руски банки от системата за обмен на трансакции SWIFT могат да задушат още повече банковата система на страната, а централната банка обяви в понеделник допълнителни мерки в подкрепа на кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Соларик, тебе те знаем как си на фотосинтеза. Стискай палци напредналите демокрации да не провокират луудия диктатор, щото през ядрената зима ше трябва да викаш Мъск да ти качва соларките в орбита.А тия приказки за БВП ги разправяй на учениците дето ще ти повярват. БВПто отдавна е показател отразяващ единствено напредъка на ифлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А грешиш за панелите със сигурност :) Аз имам такива от 8 години и ток и топло не плащам на никой ! Да напълно е възможно в България. Не знам защо 30 години руските проксита в управлението на България не позволиха да направих диверсификация на газта ! Но такова е положението. Ресурси ще намерят други няма страшно :) Подценяваш капитализма ! Ако е по евтино от Луната , то бъди сигурен,че ще ги доставят и от там :) По скоро си задай въпроса защо при всички тези ресурси Русия има БВП като на Италия ?!?!?!? С тази територия ??!?! Злато, платина, петрол , газ .... ?!?!?! Защото е пълна корупция и тоталитария начело с другаря путин който още мечтае за СССР :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
alex8712
преди 2 години
Така е, имат ресурси и енергия - за съжаление нямат мозък и визия как да ги използват, иначе досега да са станали икономическа суперсила... А то какво? 55-ти по БВП/ППП на глава, 1,6% дял от световния БВП... Не става само с ядене, трябва и акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Не можах да разбера, забранено е на чужденците да продават или да купуват ЦК? Вижте си там логическото разминаване в текста. А останалите оптимисти ги приветствам в новата постковидна, за радост все още не ядрена реалност. Предстои да видим кое струва повече - да имаш ресурси и енергия или патос подхранван от печатница и соларни панели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Николай Караджов
преди 2 години
Голямата депресия за Руската икономика и руснаците започна, да им е честите инвазията в Украйна и идващата хиперинфлация. Златни времена ги очакват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
cherney
преди 2 години
Тази забрана е тъждествена на това щраус да си зарови главата в пясъка. Направо не е за вярване как е възможно страна от такъв мащаб да се самоубие в рамките на един уикенд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
todis
преди 2 години
Ако си купил на Франкфурт или Лондон - няма как да забранят. А да се купува може ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ако има акъл... а той няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
petrg5s
преди 2 години
Импето изгоря .... Нека ,така ще си научи добре урока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още