IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия смъкна изненадващо с по-силен темп лихвата до предвоенното ѝ равнище

Регулаторът очаква инфлация в диапазона между 14 и 17% за тази година

14:06 | 10.06.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка частично отговори на очакванията, приемайки поредното понижение на основната си лихва, което обаче е по-голямо от прогнозите на икономистите, става ясно от публикация в сайта на ведомството.

В петък регулаторът одобри лихвено понижение в размер на 150 базисни пункта (б.п.), с което основната лихва намаля до 9,50%, връщайки се до равнището си преди инвазията в Украйна.

Ходът се размина с очакванията на икономистите, които бяха за по-малко намаление в размер на 100 базисни пункта до ниво от 10%.

"Външната среда за руската икономика продължава да е предизвикателна и значително ограничава икономическата активност. В същото време инфлацията се забавя по-бързо и спадът в икономическата активност е в по-малък обхват от очакванията на банката през април", посочват от финансовата институция.

От ведомството на Елвира Набиулина представиха обновени инфлационни прогнози. Според тях годишната инфлация в Русия през тази година ще е между 14 -17%, през 2023 г. ще се свие в диапазона 5 - 7%, а през 2024 г. ще се върне на ниво от 4%. Данните на банката показват, че към 3 юни инфлацията в страната се равнява на 17% спрямо 17,8%, отчетени през април.

Колкото до лихвата по кредитите, очакванията на банката са основната лихва да е на равнище между 10,8-11,4% през 2022 г., 7,0-9,0% през 2023 г. и 6,0-7,0% през 2024 г.

Що се отнася до икономическия растеж, от регулатора остават оптимисти. "Като цяло, реалното свиване на икономическата активност през второто тримесечие на 2022 г. е по-малко видно от прогнозираното от банката през април. Като се има предвид горното, банката прогнозира, че спадът в брутния вътрешен продукт през 2022 г. може да е по-нисък от априлските прогнози", пишат от регулатора в своето изявление.Следващото заседание на регулатора предстои да се състои на 22 юли.

Investor.bg напомня, че през февруари централната банка рязко повиши лихвения си процент до 20%, като оттогава ведомството на Елвира Набиулина започна постепенно да намалява показателя. Към момента финансовата институция одобри три понижения от по 300 б.п. и едно в размер на 150 б.п.

На свое извънредно заседание в края на май регулаторът отново понижи основния си лихвен процент от 14% на 11%, като още тогава сигнализира за последващи понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Когато една валута не е конвертируема, няма абсолютно никакъв смисъл да говорим за курса и. Същия обявен от руската централна банка няма абсолютно никакво значение. Важно е как се търгува рублата на черния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
И аз нямам икономическо образование, но това не ми пречи да разбирам че "покачването" на курса на рублата се дължи на спреният внос. За април вносът е намалял със 70%. Няма внос, няма туризъм, няма реални търгове на борсата, следователно няма и търсене на валута. И какъв е резултатът? Вчера ви написах, щели да правят Лада без ABS спирачки и без въздушни предпазни възглавници. И цялата промишленст е така. Ще свършат резервите и тогава....? Трябва ли да си икономист, за да разбираш че при много нисък курс кремълският шизофреник трудно ще покрива разходите на бюджета. Даже и той с кухата сикратуна проумява, че сегашният курс е изгоден за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Справедливият курс е около 25-30 рубли за гущер. Колкото да се мъчат едните и другите, догодина ше стане толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Мъчат се да свалят курсът на рубличката. Тегаво е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още