Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Русия отново понижи лихвата поради намалели рискове за финансовата стабилност

Руският регулатор предупреди, че може да има последващи лихвени намаления тази година

Русия отново понижи лихвата поради намалели рискове за финансовата стабилност

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка понижи основния си лихвен процент от 14% на 11% в четвъртък и сигнализира за последващи понижения тази година, след като темпът на ускоряване на инфлация се забавя и икономиката е напът да се свие, съобщи Ройтерс.

Решението е взето на извънредно заседание на регулатора в четвъртък, с което основната лихва е понижена с общо 900 базисни пункта от февруари насам.

От финансовата институция посочват, че "ще поддържат възможността за още понижения на предстоящите заседания", каквито са и очакванията на анализаторите.

Още по темата

Централната банка може да понижи лихвата с още 50-100 базисни пункта на следащото заседание, насрочено за 10 юни, смята Дмитри Полевой, ръководител на инвестиционното звено в LockoInvest.

"Инфлационният натиск намалява на фона на динамиката на обменните курсове при рублата, както и на значителното понижение в инфлационните очаквания на домакинствата и бизнеса", написаха от банката в свое изявление на английски език.

Руската рубла се превърна в най-добре представящата се валута тази година, подкрепена от контрола, наложен от централната банка в края на февруари, за да се защити срещу санкциите на Запада, наложени заради инвазията в Украйна.

Централната банка предупреди, че външните условия за руската икономика все още са предизвикателни, но рисковете за финансовата стабилност са намалели до известна степен. Ведомството, водено от Елвира Набиулина, не спомена прогнозите си за инфлацията в страната през 2022 г., но посочи, че тя ще се забави до 5-7% през 2023 г., преди да достигне целевото равнище от 4% през 2024 г.

Предстои Набиулина да проведе пресконференция по-късно през деня в Москва, на която може да даде повече детайли относно плановете на банката.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
8
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Българските озлобенu русофоби във форума и психuчно-неуравноvесеният потребител Ватников/Салатников си мечтаеха да уморят руснаците от глад...Вместо това:-------------------------------------------------Руската рубла се превърна в най-добре представящата се валута тази година, подкрепена от контрола, наложен от централната банка в края на февруари, за да се защити срещу санкциите на Запада, наложени заради инвазията в Украйна...

Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%