IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново понижи лихвата поради намалели рискове за финансовата стабилност

Руският регулатор предупреди, че може да има последващи лихвени намаления тази година

12:58 | 26.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка понижи основния си лихвен процент от 14% на 11% в четвъртък и сигнализира за последващи понижения тази година, след като темпът на ускоряване на инфлация се забавя и икономиката е напът да се свие, съобщи Ройтерс.

Решението е взето на извънредно заседание на регулатора в четвъртък, с което основната лихва е понижена с общо 900 базисни пункта от февруари насам.

От финансовата институция посочват, че "ще поддържат възможността за още понижения на предстоящите заседания", каквито са и очакванията на анализаторите.

Централната банка може да понижи лихвата с още 50-100 базисни пункта на следащото заседание, насрочено за 10 юни, смята Дмитри Полевой, ръководител на инвестиционното звено в LockoInvest.

"Инфлационният натиск намалява на фона на динамиката на обменните курсове при рублата, както и на значителното понижение в инфлационните очаквания на домакинствата и бизнеса", написаха от банката в свое изявление на английски език.

Руската рубла се превърна в най-добре представящата се валута тази година, подкрепена от контрола, наложен от централната банка в края на февруари, за да се защити срещу санкциите на Запада, наложени заради инвазията в Украйна.

Централната банка предупреди, че външните условия за руската икономика все още са предизвикателни, но рисковете за финансовата стабилност са намалели до известна степен. Ведомството, водено от Елвира Набиулина, не спомена прогнозите си за инфлацията в страната през 2022 г., но посочи, че тя ще се забави до 5-7% през 2023 г., преди да достигне целевото равнище от 4% през 2024 г.

Предстои Набиулина да проведе пресконференция по-късно през деня в Москва, на която може да даде повече детайли относно плановете на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Frosty
преди 1 година
Българските озлобенu русофоби във форума и психuчно-неуравноvесеният потребител Ватников/Салатников си мечтаеха да уморят руснаците от глад...Вместо това:-------------------------------------------------Руската рубла се превърна в най-добре представящата се валута тази година, подкрепена от контрола, наложен от централната банка в края на февруари, за да се защити срещу санкциите на Запада, наложени заради инвазията в Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още