IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка: Икономиката на страната се е забавила значително

Базисният сценарий на регулатора не предвижда сериозни рискове за финансовата стабилност

15:39 | 11.10.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Икономиката на Русия се е забавила значително в края на септември. Това предупреди заместник-управителят на Руската централна банка Алексей Заботкин, цитиран от Ройтерс.

В свое изказване пред депутати той посочи, че може да бъдат въведени мерки за контрол на капитала, ако има сериозни рискове за финансовата стабилност, но централната банка не предвижда такива рискове в своя базисен сценарий.

В средата на септември регулаторът отговори на очакванията и одобри лихвено понижение от 50 базисни пункта (б.п.) до ниво от 7,5% в опит да насърчи кредитирането в страната.

Банката предприе постепенен подход за понижаване на лихвата, след като в края на февруари рязко я повиши до 20%. Оттогава насам регулаторът е одобрил лихвени понижения в размер на 300 б.п., които бяха последвани от още 150 б.п. спад в лихвата до 9,5% през юни. През юли финансовата институция изненада анализаторите с още един ход в такъв размер, с който лихвата падна до 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още