IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е загубила 60% от пазара на пренасян по море петрол в Европа

Комбинираните количества за България и Румъния остават без промяна в седмицата до 7 октомври спрямо предходната до 30 септември, като увеличението на доставките за България компенсира спада на тези за Румъния

22:33 | 10.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е загубила три пети от продажбите си на петрол за Европа, пренасяни по море, откакто Москва започна атаката си срещу Украйна през февруари. Този пазар ще изчезне напълно след осем седмици и последните санкции ще затруднят значително диверсифицирането на доставките за други пазари, съобщава Bloomberg.

Доставките по море на суров петрол за Европа са били средно 630 хил. барела на ден през четирите седмици до 7 октомври, което е спад от 1,62 млн. барела преди инвазията. На танкерите, пренасящи руски петрол, сега им отнема четири пъти повече време за всяка доставка до Индия, отколкото до Нидерландия, или десет пъти повече, отколкото до Гданск в Полша.

Последният кръг от санкции на Европейския съюз в отговор на поредното анексиране на части от Украйна, включва и забрана за морски пренос на руски петрол с европейски танкери – мярка, която може значително да увеличи ефектите върху морските доставки. Санкциите също така бяха преразгледани, за да включват и таван на цените, в рамките на който от 5 декември купувачите на руски петрол ще могат да използват европейски кораби, застрахователи и други услуги, но ако цената на суровината е под определени граници.

Русия вече обяви, че няма да продава петрол на купувачи, които ще налагат таван на цените и предупреди, че това може да доведе до свиване на добива, а основните ѝ купувачи по всяка вероятност няма да приемат мярката.

Потоците към трите страни, които първоначално поеха отклонените от европейските купувачи количества, достигнаха пик през юни с 2,2 млн. барела на ден. През четирите седмици до 7 октомври това количество е намаляло с около 320 хил. барела на ден.

Въпреки че потоците суров петрол, изпратени от Русия, през седмицата до 7 октомври, намаляват, то четириседмичната осреднена стойност се движи в обратната посока.

Износът като цяло на четириседмична основа се е увеличил, но остава под 3 млн. барела на ден за четвърта седмица. Това е най-дългият период от началото на март, през който мярката е под този праг. Увеличението е движено основно от потоците към Азия, които са нараснали до най-високото си равнище от юни насам.

Доставките по дестинации. Графика: Bloomberg Доставките по дестинации. Графика: Bloomberg

Руските морски доставки за Европа са спаднали до 604 хил. барела на ден – най-ниското им равнище за годината досега през четирите седмици до 7 октомври. Потоците са намалели с 56 хил. барела на ден, или 8%, спрямо периода до 30 септември. Тези данни не включват доставките за Турция.

Комбинираните количества за България и Румъния остават без промяна в седмицата до 7 октомври спрямо предходната до 30 септември, като увеличението на доставките за България компенсира спада на тези за Румъния. Доставките за България и Румъния. Графика: Bloomberg Доставките за България и Румъния. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 1 година
До: dobaНякога опитвал ли си се да влизаш на чужд пазар ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Вижда се от графиката, че вместо към ЕС руския петрол е поел към Азия. Познайте @КОЙ е губещият в случая. Да подскажа: и двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: mr. Yoda ... Импе , що си такава гнъсава подметка ?! Цитирам в оригинал : "Това е изречение за заглавието и го вземам от Оливър Шмит, който развива тази теза мисля доста добре. Нашият просперитет се основава на евтина енергия, идваща от Русия. Руски газ евтин и уж достъпен, сигурен и стабилен. Доказано е, че не е така." ... Встъпителна реч от върховния представител Жозеп Борел ... ?! ... Що не пишеш всичко ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 година
Благосъстоянието на Европейския съюз се основаваше на евтините енергийни ресурси от Русия. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
А ние ще се сцепим да купуваме ... :))) ... После не ни искали в Шенген , не искали да правят големи и значими инвестиции у нас ... Ами ето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Death is a natural part of life. Rejoice for those around you who transform into the Force. Mourn them do not. Miss them do not. Attachment leads to jealously. The shadow of greed, that is. (-Yoda-)Смъртта е естествена част от живота. Радвайте се за тези около вас, които се трансформират в Силата. Не ги оплаквайте. Не ги пропускай. Привързаността води до ревност. Сянката на алчността, това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Ако иска да продава в ЕС на половин цена, иначе пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още