IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските производители получават все повече некачествена електроника

Санкциите удължават веригите на доставки и намаляват контрола на качеството, твърдят от индустрията

13:44 | 17.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Военните действия в Украйна изправиха производителите на телефони, компютри и друга техника в Русия пред неочакван проблем - рязко увеличение на брака в доставките на електроника, пише руското издание "Комерсант", позовавайки се на свои източници в индустрията.

Преди началото на войната некачествените компоненти са били около 2%, а сега делът им вече е 40%, посочват те. Причината е, че заради санкциите, производителите са принудени да купуват не директно от производителите, а от посредници и контролът върху качеството се снижава.

Вероятно този проблем ще доведе до повишаване на цената на продукцията на вътрешния пазар, предупреждават експерти. Удължава се и срокът за производството, допълват още източниците на изданието.

Проблемът се потвърждава от мениджъри на водещи производители в Русия. Веригите за доставки на електроника пострадаха по време на пандемията от коронавируса, а сега неуредиците се задълбочават, заявават те пред "Комерсант". Много от тях да принудени да купуват електроника от неоторизирани доставчици, които не отговарят за качеството на доставките.

Някои от компаниите опитват сами да купуват компоненти от Китай, но нямат никакъв опит и технологии да проверяват качеството на доставките, разказва и директорът на Центъра за съвременна електроника Иван Покровский. Но според него това е проблем, който засяга отделни компании, не цели индустрии.

От Министерството на промишлеността са категорични, че нямат информация за увеличаване на бракуваните доставки, допълва още "Комернаст".

Процентът на некачествените компоненти зависи от производителя, вида и количеството им,  коментират от един от производителите на смартфони и друга електроника в Русия - F+tech. Компанията отчита, че най-голям брак има при доставките на LCD-дисплеи.

За сглобяване на смартфон са нужни около 250 компонента, на сървър - над 1 хил., а определянето на качеството им на око е невъзможно, допълват оттам.

Удължаването на веригата на доставки - не директно от производителя, увеличава рисковете за брака, защото пада контрола, признава и изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на компютърни и информационни технологии Николай Комльов. Той обаче не мисли, че тов води до намаляване на качеството на руската продукция, защото преди да бъдат пуснати в експлоатация устройствата се тестват. Некачествените компоненти обаче се калкулират в цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Не ми пука. Моите приятели от Москва са отдавна в Турция. Наема в Москва колко е знаете ли - имам приятел с 1300 и такива с 1500 евра на месец. И сега само с тези пари в Турция - квартира на морето, с гледна и нови. Топла страна, вкусна храна, работят си дистанционно за американските компании и ги боли фара какво става с *** на Путин. Ubi bene, ubi patria - който разбрал, разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
До: Zlato Хм- що не прпобваш да ''експоприираш'' или национализираш пералня Miele от някоя рускиня, м- да видим дали ще имаш след това здраво място по тебе;0 Това да не сме българките- реввам на съпруга ми, че ни трябва нова пералня и след 3 дни ни я носят;0 Колкото и да реват риускините на мъжете си, те НЕ МОГАТ да им купят ново Miele в гаранционен срок;0 Като им е толкова акълът на раши000стите- да ходят с мръсни, неизпрани и мърляви дрехи, но... да имат дронове;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
За дроновете няма нужда от много качествена електроника. Едно Miele и ето ти ги 50-60 дрона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
Малко им е - още може. Русия нали се самоафишира като пиратска държава, чиято основна цел е да превъзмогне санкциите, като не плаща лицензи за стоките с лицензионни права, отказва да плаща авторски и сродните им права на техните собственици- е- каквото повикало, такова се обадило. А сега си купувайте айфони от китай, да ви видим;0 Тук не става въпрос някакви ке000леши да се праскат, че имат айфони, а да се ВЪРШИ бизнес работа с айфона, а това, раши00сти, за вас вече е НЕВЪЗМОЖНО;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още