IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските банки са загубили над 25 млрд. долара заради войната

Тази загуба е приемлива, посочи представител на Руската централна банка

14:30 | 23.09.22 г. 3
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските банки са изгубили около 1,5 трлн. рубли (25,5 млрд. долара) в резултат на последиците от конфликта в Украйна. Това заяви представител на Руската централна банка в петък, цитиран от Ройтерс.

Максим Любомудров, оглавяващ звеното в централната банка, което надзирава най-големите банки в страната, каза, че нивото на загубата е "приемливо" и че правителството има планове в подкрепа на заемодателите в Русия.

В средата на септември Руската централна банка отговори на очакванията и одобри поредно лихвено понижение, което бе в размер на половин процентен пункт. С хода лихвата падна до ниво от 7,5%.

Банката предприе постепенен подход за понижаване на лихвата, след като в края на февруари рязко я повиши до 20%. Оттогава насам регулаторът е одобрил лихвени понижения в размер на 300 б.п., които бяха последвани от още 150 б.п. спад в лихвата до 9,5% през юни. През юли финансовата институция изненада анализаторите с още един ход в такъв размер, с който лихвата падна до 8 на сто.

С понижението през септември банката се стреми да подпомогне кредитирането в страната на фона на забавящата се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: khao Бизнес. Трябваше да покаже на султан Ердоган, че РФ е приятел на исляма. Ти да не мислиш, че там за християни? Кирил освещава бомби :-) водят война срещу християни :-) направо най-моралната нация са ... хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Импeраторът Ама чакай, императоре, що се ислямизираха над 20 години, построиха най голямата джамия в Европа... зада учат будизъм? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Парите. които ще загубят руснаците са най-малкото. И пак да напомня - да почват да учат китайски и будизъм, че бай Китай идва. "Ама чакай, императоре, нали Русия и Китай са приятели срещу САЩ?". Не, драги ми смехурко, Китай е приятел със САЩ, защото САЩ купуват стока от Китай за 600 млрд гущера годишно. Китай не може да е приятел с пРосия, защото пРосия харчи 9 пъти по-малко от САЩ. Китай взема от пРосия суров материал и просто в момента го взема на по-ниски цени. Тук ако е приятелство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още