IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция обмисля спиране обработката на трансакции с руската платежна система "Мир"

В петък ще има среща в Истанбул, на която ще се вземе окончателно решение

18:21 | 22.09.22 г. 4
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив Ройтерс
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив Ройтерс

Турция обмисля дали да спре обработката на трансакции, извършени с помощта на руската платежна система „Мир“, тъй като е получила многократни предупреждения от САЩ, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Вашингтон засилва натиска върху турските банки и бизнеси да спазват западните санкции срещу Русия, като предупреждава, че турските субекти рискуват сами да бъдат изложени на вторични санкции. Две от петте турски банки, обработващи плащанията по линия на „Мир“, се вслушаха в предупрежденията на Вашингтон и спряха трансакциите, като търсят допълнителни указания за това как евентуално биха могли да бъдат приложени санкциите, пише БГНЕС.

Ердоган сигнализира, че не е доволен от евентуалното спиране на руските плащания, които подпомагат туристическата индустрия на Турция.

"Ще свикам среща в Истанбул в петък и ще взема окончателно решение дали да спра използването на руските карти“, цитират турските медии изявление на Ердоган пред репортери в Ню Йорк. "Подобни санкции не подхождат на приятелството", казва той.

Членката на НАТО Турция се опитва да запази неутралитет по време на седеммесечния конфликт и се въздържа да се присъедини към западните санкции срещу Русия. Анкара е зависима от руския петрол и газ, а Ердоган се стреми да стимулира търговията с Москва, тъй като се опитва да стабилизира пострадалата икономика в навечерието на изборите през юни следващата година.

Миналата седмица Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин на регионална среща на върха в Узбекистан.

БГНЕС припомня, че борсата в Истанбул се срина рязко миналата седмица и в понеделник загуби повече от 9%. Това доведе до спиране на търговията. Съществуват опасения, че вторични санкции могат да бъдат насочени срещу турски банки или фирми, което е повлияло на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ти си тотално за лудницата... тая гумичка най много да си е навре там където слънце не пече! а вовата ще го бесят скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, тупой тpoль,, единствено нещо наш Вова можеть сделать кагда вземе гумичка паставить в свою жопу. Или в жопу на Шойгу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Хех, продажбите на жилища в БГ спряха! Сега всеки русснак търси къде да се чупи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
Така действат САЩ - със заплахи към суверенни държави. Ако не ми беше жал за нормалните американци, щях да кажа, че най-добре Вова да вземе гумичката, да отиде при картата - и...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още