IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом обмисля забрана на руския алуминий

Подобен ход може да принуди потребители в САЩ и други страни да търсят заместител на метала

20:16 | 12.10.22 г. 1
Русия е на второ място сред най-големите производители на алуминий в света след Китай. Снимка: Bloomberg LP
Русия е на второ място сред най-големите производители на алуминий в света след Китай. Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля пълна забрана на руския алуминий, който от дълго време е предпазен от санкции заради значението му за всичко – от автомобили до небостъргачи и iPhone-и. Ходът е обмислян в отговор на военната ескалация на Русия в Украйна, предава Bloomberg.

Белият дом проучва три варианта – пълна забрана, повишаване на митата до нива, които да са толкова наказателни, че да наложат практическа забрана, или санкциониране на компанията, която произвежда метала в страната, „Русал Интернешънъл“, съобщават запознати източници с процеса по вземане на решение.

Подобен ход ще има широки последици за световните пазари на алуминий, като потенциално принуди потребители в САЩ и други страни да търсят заместител на метала.

Цената на алуминия на световните пазари нарасна след новината за възможна забрана. Алуминият на Лондонската борса за метали поскъпна със 7,3% и отбеляза най-голямото си покачване в средата на сесията от почти две седмици на фона на притесненията, че подобен ход ще ограничи наличностите. Книжата на американския производител Alcoa Corp. поскъпнаха с 8,6%, а търговията с книжата на американския производител Century Aluminum Co. беше спряна след внезапен ръст.

Русия е на второ място сред най-големите производители на алуминий в света след Китай. Металът е от ключово значение за повечето тежки индустрии. Само в САЩ руските доставки традиционно съставляват около 10% от общия внос на алуминий, като данни показват, че Русия е на трето място сред най-големите износители в САЩ през август.

Забраната е обмисляна в отговор на руските ракетни нападения срещу Киев и други украински градове тази седмица, които повредиха ключова инфраструктура и цивилни обекти.

В началото на войната американската администрация се въздържа от санкциониране на руския алуминий заради опасения, че това може да наруши глобалните доставки, съобщиха тогава запознати източници.

Но заради продължаващата война, която навлезе в осмия си месец, САЩ и съюзниците на Украйна имат малко продукти, върху които не е наложена забрана в отговор на военните действия на Русия. Обсъжданията в Белия дом продължават от седмици.

„Русал“ и други руски компании заявиха, че налагането на забрана ще дестабилизира пазарите на метали в цял свят.

Дебатите в металната индустрия как да отговорят на руските доставки се засилиха в последните седмици.

Лондонската борса за метали, най-голямата в света, започна миналата седмица обсъждане, за да реши дали руският метал трябва да бъде забранен на борсата.

Alcoa, най-големият американски производител на алуминий, изпрати миналия месец писмо до Лондонската борса за метали, че не трябва да позволява търговията с руския метал, като засили опасенията, че той може да бъде забранен, за да се потиснат глобалните цени.

Главният изпълнителен директор на Rio Tinto, втората по големина минна компания в света, миналия месец също заяви, че безпрепятственият приток на руски алуминий в САЩ намалява конкурентоспособността на северноамериканските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
И как ще забранят на свободният страни да купуват руски алуминий? За какви се помислиха САЩ? И какво ще прави ЕС, дето вече няма енергия да произвежда алуминий? Ясна е позицията на Alcoa - искат да продават своя алуминий на двойна и тройна цена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още