IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От алуминий до цинк - предлагането на основни метали се затяга

Спот цените на основните метали растат по-бързо от фючърсите за първи път от 2007 г. насам

21:29 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

За първи път от над десет години шест от най-важните метали в света показват синхронизирани признаци за затягане на предлагането в момент, когато логистичните сътресения и силното търсене засилват безпокойството на купувачите, пише Bloomberg.

От алуминия до цинка спот цените за основни метали на Лондонската борса за метали растат по-бързо от фючърсите за първи път от 2007 г. насам – явление, известно като backwardation. Купувачите плащат бонус за достъп до метали на фона на намаляващите наличности, забавянето на веригите за доставка, проблемите с производството и растящото търсене на индустриални стоки във всичко – от строителството до потребителската електроника.

При медта и калая backwardation достига рекорден връх през последните месеци, задълбочавайки усещането за паника сред индустриалните потребители, които трябва да се справят с растящите сътресения при предлагането от началото на пандемията. Метали Метали

Признаците за затегнато физическо предлагане на пазарите за метали са в противовес и с растящото безпокойство за по-широките макро перспективи за големите индустриални икономики и особено за водещия потребител на суровини Китай. В случая с алуминия спредовете се затягат значително през последния месец, въпреки че цените отстъпиха от многогодишните си върхове.

Предвид различната употреба и динамиката при доставките на отделни метали необичайното синхронизирано затягане при шестте основни контракта на Лондонската борса за метали е признак за това колко повсеместни са сътресенията в логистиката и колко широко е възстановяването на търсенето след първоначалните фази на пандемията, коментира Оливър Нъджънт, анализатор на основните метали в Citigroup.

„Голяма част от затягането, пред което са изправени потребителите, се дължи на логистиката. В това няма никакво съмнение. Но то също така е показателно за много силното търсене“, отбелязва Нъджънт.

Затягането обаче може да не трае дълго. Backwardation на пазари като мед и олово отслабват, въпреки че спредовете при алуминия и никела се затягат. Но една от последиците от сътресенията при веригите на доставка е, че ценовите спредове на други глобални борси може да се затегнат още повече, докато Лондонската борса за метали се успокоява, отбелязва Нъджънт. Метали Метали

При медта например backwardation нараства при контрактите на Шанхайската фючърсна борса, въпреки че спредовете на Лондонската борса за метали отстъпват от историческите върхове по време на безпрецедентното затягане на предлагането миналия месец.

Фючърсите върху медта поевтиняха с 1,3% до 9439 долара за метричен тон към 16,03 ч. в Лондон, като доставките на метала в складове на Лондонската борса за метали в САЩ помагат за частично успокояване на притесненията за предлагането.

Цената на алуминия на Лондонската борса за метали нарасна с 1,4% до 2611,50 долара за тон, което е отстъпление от връхната точка от над 3200 долара преди един месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още