IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът при производството на алуминий в Близкия изток очаква поскъпване на метала

Emirates Global Aluminium се позовава на нарастващото търсене на алуминий с напредъка на енергийния преход

22:51 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият производител на алуминий в Близкия изток, чиито акционери обмислят първично публично предлагане (IPO), очаква увеличение на цените на метала с ръста в търсенето, въпреки че не посочва кога може това да се случи.

Базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Emirates Global Aluminium (EGA) очаква обемът на продажбите за цялата година да бъде в съответствие с резултатите от 2022 г., въпреки че цените са се понижили през последните 12 месеца, изтъква главният изпълнителен директор Абдулнасер бин Калбан в интервю за Bloomberg.

Компанията обикновено продава по-големи количества от метала през втората половина на годината, изтъква още Бин Калбан. В момента дружеството се фокусира върху ограничаване на разходите, за да увеличи маржовете в подготовка за момента, когато акционерите дадат зелена светлина на евентуално IPO.

Цените на алуминия достигнаха рекордно високи нива след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, което преобърна стоковите пазари чрез изместване на търговските потоци и прекъсване на доставките на енергия, на зърнените храни и металите. Оттогава цените се охладиха, като алуминият се с около 6,5% по-евтино на борсата в Лондон тази година. Въпреки това продажбите на най-ценните продукти на EGA - включително алуминия, произведен със зелена енергия - падат през първата половина на годината. 

„Ние вярваме в бъдещето на алуминия и смятаме, че пред цените предстоят светли дни“, изтъква от своя страна главният финансов директор Зухир Реграгуи пред Bloomberg.

Търсенето на нов и рециклиран алуминий ще бъде подсилено от нуждата от лекия метал като компонент в продуктите от енергийния преход, тъй като производителите се опитват да произвеждат с негово участие редица продукти, включително автомобили, самолети и промишлено оборудване, по-ефективно и по-чисто.

През първото полугодие нетната печалба на EGA падна до 533 млн. долара от 1,6 млрд. долара година по-рано. Приходите се понижават с почти 20%, тъй като продажбите на нейните „премиум“ продукти се свиват с 5%. Реализираната цена за алуминия на компанията достига 2359 долара за тон, в сравнение с 3063 долара за тон през предходния период.

EGA планира да инвестира в своята алуминиева рафинерия в Гвинея, където контролира бокситна мина, споделя още Бин Калбан, без да посочва кога компанията ще построи това съоръжение. Скъпите заеми поради високите лихвени проценти и необходимостта от осигуряване на по-чиста енергия за проекта са сред проблемите, забавящи напредъка, допълва изпълнителният директор.

Компанията напредва в плановете си да се листне чрез IPO, когато акционерите сметнат, че моментът е подходящ, допълва Бин Калбан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още