IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никелът е големият губещ сред металите през 2023 г.

Това е най-лошият резултат сред индустриалните метали и контрастира с ръстовете при медта и желязната руда

15:28 | 29.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В една предимно неуспешна година за търговията с метали никелът се очерта като най-зле представящата се стока, като тази тенденция може да продължи и през 2024 г.

Металът, използван в батериите за електрически превозни средства, е напът да отчете годишен ценови спад от повече от 40% на Лондонската метална борса (LME), като това ще бъде най-слабото му представяне от 2008 г. насам, пише Bloomberg.

Това е най-лошият резултат сред индустриалните метали и контрастира с 3-процентния ръст при медта и с представянето на желязната руда в Сингапур, която напредва с около 20%.

През тази година металите бяха подложени на натиск от глобалните икономически насрещни ветрове и несигурността относно перспективите за растеж на Китай. Общият показател на LME за шестте метала отчита спад от над 5% за годината.

Цената на никела спада с над 44% на годишна база през 2023 г., контрастирайки с представянето на другите индустриални метали. Източник: Bloomberg Цената на никела спада с над 44% на годишна база през 2023 г., контрастирайки с представянето на другите индустриални метали. Източник: Bloomberg

В повечето случаи опасенията относно затягането на доставките или дори недостиг се оказват неоснователни или може би преждевременни. Но тези притеснения бяха особено верни за никела - пазар, който беше залят от вълна от нови доставки от най-големия производител в света - Индонезия. Растежът на търсенето също се охлажда.

„Предлагането на никел продължава да расте, но потреблението не показва признаци на подобрение“, пишат анализатори на Huatai Futures в бележка до клиенти.

Годишният ръст на медта междувременно отразява възстановяването през четвъртото тримесечие, подпомогнато от оптимизма, че Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява лихвените проценти през следващата година. Цените ще достигнат 10 000 долара за тон в рамките на 12 месеца, изтъква Goldman Sachs Group Inc. в бележка от 18 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още