IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите производители на никел във Филипините влагат 2 млрд. долара в нови проекти

Nickel Asia и Global Ferronickel подкрепят стратегията на правителството на островната страна да изгради суровинна индустрия надолу по веригата

15:21 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двете най-големи компании за добив на никел във Филипините планират да инвестират по около 1 млрд. долара за изграждане на преработвателни заводи, подкрепяйки ангажиментите на правителството да развие минералната индустрия надолу по веригата на страната, съобщава Bloomberg, цитирайки ръководителите на двете фирми.

Nickel Asia Corp. планира изграждането на трета инсталация за киселинно извличане под високо налягане в близост до минен проект на полуостров Пуджада в южната част на провинция Давао, където е във „финални преговори“ за придобиване на правата да я управлява, и информира президентът и главен изпълнителен директор Мартин Антонио Замора, говорейки в кулоарите на конференция в Манила.

„Ако успешно придобием правата върху мината „Пуджада“, това ще ни даде възможност да изградим един завод за киселинно извличане под високо налягане“, изтъква Замора, добавяйки, че фабрика с капацитет от 30 хил. тона годишно ще струва около 1 млрд. долара или повече, в зависимост от технологията.

Междувременно Global Ferronickel Holdings Inc. преговаря с китайска фирма за първото си подобно съоръжение с капацитет от около 40 хил. тона, което да бъде построено близо до мини в южната провинция Суригао, изтъква президентът Данте Браво в отделно интервю. Той отказа да идентифицира компанията, позовавайки се на споразумение за неразкриване, но посочи, че проектът ще изисква инвестиции от поне 1 млрд. долара.

„Вярваме, че моментът е доста подходящ, защото всички тези проблеми при технологиите за обработка вече са решени“, споделя той. И двата планирани проекта са обект на проучвания за осъществимост от компаниите.

Правителството на Филипините, вторият по големина доставчик на никел за пазара в Китай, настоява миннодобивните компании да инвестират в съоръжения за преработка, вместо само да доставят нерафинирана руда, за да превърне страната в основен играч във веригата на доставки на електрически превозни средства. Държавата обмисля да последва примера на водещия износител на никел Индонезия, като обложи с мита износа на никелова руда, за да привлече инвестиции в преработвателни предприятия.

Nickel Asia, в която има дял японската Sumitomo Metal Mining Co., управлява единствените два завода във Филипините за преработка на метала, използван за производството на неръждаема стомана и батерии за електрически превозни средства. Партньорството със Sumitomo за трето съоръжение би било „стратегията по подразбиране“, но Nickel Asia е отворена и за други чуждестранни инвеститори, посочва още Замора.

Филипините могат да добавят още две до три преработвателни фабрики, но облагането с мита на износа на никелова руда, за да се стимулират инвестициите в сектора надолу по веригата, може да бъде контрапродуктивно, предупреждава Замора. Това само ще направи по-трудно за миннодобивните дружества да печелят пари, като по-добрата стратегия е да се подобри процеса за осигуряване на разрешителни за нови мини.

Global Ferronickel се надява да постигне „окончателно споразумение“ с китайската компания до първото тримесечие на 2024 г., което ще ѝ осигури зелена светлина за инвестиране в завода за преработка. Фирмата очаква да го финансира чрез дълг и собствен капитал, изтъква Браво.

„Смятаме, че е много жизнеспособно, имаме тонажа, а местоположението изглежда идеално. Сега имаме подкрепата и на правителството, което казва, че може да осигури стимули и да ускори процеса на издаване на разрешителни“, подчертава още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още