IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу руските метали тласкат цените на алуминия и никела нагоре

Алуминият поскъпва с повече от 9%, а никелът - с над 8%

12:30 | 15.04.24 г. 2

Металите на борсата в Лондон поскъпват заради санкциите върху новите руски доставки. САЩ и Великобритания наложиха нови ограничения върху търговията с руски алуминий, мед и никел.

Алуминият поскъпва с повече от 9%, а никелът - с над 8%. Алуминият поскъпна рекордно на Лондонската борса за метали, тъй като търговците реагираха на новите санкции. Ограниченията върху ключови индустриални метали - целящи да ограничат възможностите на президента Владимир Путин да финансира военната си машина - едва ли ще спрат руските продажби, но внасят значителна несигурност на стоковите пазари, които вече бяха разтърсени след руската инвазия в Украйна.

Силните повишения на цените на алуминия и никела показват, че брокерите се подготвят за голямо прекъсване на веригата за доставки. Медта, която е по-ликвидна и бе засегната от глобалната икономика през последните седмици, поевтиня.

Русия е важен производител на метали, като осигурява 6% от световното предлагане на никел, 5% от алуминия и 4% от медта. Новите ограничения забраняват нови руски доставки на трите вида метали за Лондонската бора за метали - където се определят световните референтни цени - както и за Чикагската стокова борса.

Санкциите срещу руските метали ще утвърдят Китай като купувач от последна инстанция на Москва за ключови суровини и ще засилят ролята на Шанхай като място за определяне на цените на суровините от ключово значение за световната икономика.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 1 седмица
Много добре цените се повишават особено за страните които нямат като Европейските и в същото време центъра на тежестта на борсите се премества в Китай . След години значението на Английските , Американските, Европейските борси ще намалее тъй като Световното производство и потребление е вече в Далечният Изток .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 седмица
Добра и информативна статия! Лъч надежда, че понякога няма цен зура ! Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още