IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските метали бяха ударени от санкции от Великобритания и САЩ

Правилата забраняват предоставянето на нови доставки от Русия до Лондонската борса за метали, както и до Чикагската стокова борса

10:49 | 13.04.24 г. 8
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и Великобритания наложиха нови ограничения върху търговията с руски алуминий, мед и никел, които ще имат своето отражение на световните пазари на метали. Това е най-новият им опит да ограничат способността на президента Владимир Путин да финансира военната си машина, предава Bloomberg.

Правилата забраняват предоставянето на нови доставки от Русия до Лондонската борса за метали (LME), където се определят световни референтни цени, както и до Чикагската стокова борса (CME). Ограниченията се отнасят за мед, никел и алуминий, произведени на или след 13 април. Освен това САЩ забраняват руския внос и на трите метала.

Малко вероятно е решението да попречи на Русия да може да продава своите метали, тъй като санкциите не пречат на лица и организации извън САЩ да купуват физически руски мед, никел или алуминий. Макар че LME играе ключова роля в определянето на световните цени, по-голямата част от металите се купуват и продават между миннодобивни компании, търговци и производители, без изобщо да попадат в склад на LME. Още от 2022 г. делът на продажбите на руски метали в Китай се увеличи значително, тъй като някои западни купувачи потърсиха алтернативни доставчици.

Новите ограничения обаче вероятно ще повлияят на цените на LME, които се използват като базови в множество договори по света. В продължение на месеци притокът на руски метали натежава върху цените на LME – особено за алуминия – като неруските доставки се търгуват с премия.

Санкциите също така ще засегнат желанието на търговците да боравят с руски метали, тъй като мнозина смятат способността за доставка на LME за съществена, а някои договори включват клаузи, уточняващи, че те ще бъдат невалидни, ако металът престане да бъде доставян на LME.

Това означава, че металът вероятно ще се търгува с нарастваща отстъпка спрямо други източници, като по този начин ще се намалят приходите, които Русия получава. В същото време той ще продължава да навлиза на световния пазар и избягва въздействието на пълномащабните санкции върху ключовите суровини. Стойността на руския износ на метали достигна 25 мрлд. долара през 2022 г. и 15 млрд. долара през 2023 г.

„Ще намалим печалбата на Русия, като същевременно защитим нашите партньори и съюзници от нежелани странични ефекти“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в съвместно изявление с британския си колегата Джеръми Хънт, който добави, че този ход „ще попречи на Кремъл да насочва повече пари във военната си машина“.

LME каза в изявление, че ще предостави насоки за въздействието на новите ограничения до 11 часа сутринта местно време в неделя. CME също преглежда съобщенията и ще обяви всяко въздействие върху своите пазари, каза говорител.

Този ход ще бъде удар за големите миньори MMC Norilsk Nickel и United Co Rusal International, които досега успяха да избегнат западни санкции от началото на войната.

Това ще повдигне въпроси и за Glencore, която остана един от най-големите търговци на руски метал благодарение на дългосрочен договор с Rusal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
single1992
преди 2 седмици
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:-- https://do.my/aman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 17
evlogi
преди 3 седмици
Кре,те,ните които управляват САЩ в момента , продължават да си измиват ръцете с безсмислени санкции, вместо да дадат пълен напред с доставките на въоръжение за Украйна.АКо бяха действали решително от самото начало , вместо на час по лъжичка, сега оня фъстък и недъгавата му армия отдавна щяха да са изтласкани в ко.чи.ната си и да си лижат раните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
2
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 3 седмици
До: aldy ... чакай са ... това касае само неква си лондонска метална борса и хамерика , не касае света !! никой не е спрял търговията в московската биржа , в шанхайското тържище , в иранският бит-пазар на паднали дронове , с кимландия ?! а ние както знаем , там е бъдещето ... :))) ... та великите метални производители с пролетарските им заводи ще се оправят и без западналият свят ... тя , силата на втората най-могъща , стига само да превземат по едно селце на седмица в Украйна , та за друго ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
aldy
преди 3 седмици
Свободна търговия? Нанай. Санкции има право да налага само СС на ООН. Това са незаконни санкции. За тях може да има нещо вълнуващо. Май наближава времето ФАЩ да хвръкнат във въздуха по сценария на Сахаров. Може да е "незаконно", но е ефективно. И не е задължително РФ да свършат хубавата работа. Доста са страните, които имат зъб на световния хулиган, а това е по силите на немалко държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още