IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма литиева мина ограничава производството заради понижените цени на металите

Операторът на Greenbushes понижи насоките за добива до диапазон от 1,3 до 1,4 млн. тона за фискалната година, което е спад от 100 хил. тона спрямо предишните оценки

10:23 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата литиева мина в Австралия се превърна в поредното предприятие, свързано с индустрията за производство на батерии, което се сблъсква с проблеми заради колебанията при търсенето на метала и ценовия спад, пише Bloomberg. Поради тези причини обектът ограничава производството на белия метал.

Производството от Greenbushes, която се намира в Западна Австралия, вероятно ще бъде намалено, тъй като продажбите намаляват и запасите се увеличават, предупреждава собственикът, частната компания IGO Ltd. Насоките за производство на сподумен - суровината, съдържаща литий - бяха намалени до диапазон от 1,3 до 1,4 млн. тона за тази финансова година, което представлява спад от 100 хил. тона спрямо предишните оценки.

Ценовият спад при суровините за батерии хвърля сянка върху редица проекти в световен мащаб, тъй като е налице пренасищане, въпреки че оптимизмът относно перспективите за растежа на електромобилите не избледнява.

При цени в свободно падане миннодобивните компании започват да ограничават производството, стремейки се да овладеят разходите. В Австралия Pilbara Minerals Ltd. заяви наскоро, че е малко вероятно да изплати дивидент, а Core Lithium Ltd. посочи, че ще съкрати работни места и дейността в някои никелови мини ще бъде преустановена.

Цената на лития се срина през 2023 г. Източник: Bloomberg Цената на лития се срина през 2023 г. Източник: Bloomberg

Очаква се продажбите на Greenbushes да бъдат с около 20% по-ниски от производството през втората половина на годината, тъй като запасите се трупат, добавят от IGO. Другите компании, които имат дял в мината - Albemarle Corp. и съвместно предприятие на Tianqi Lithium Corp. - се споразумяха за обособяване на месечен механизъм за ценообразуване, заменяйки тримесечната рамка.

Цените на сподумена продължават да се понижават, след като се сринаха с 80% миналата година. Ако настоящата ценова среда се запази, други добивни обекти със сигурност ще трябва да обмислят свиване на производството, изтъква Джон Бишоп, анализатор от Jarden Securities.

Допреди няколко години секторът за добив и преработка на литий договаряше дългосрочни договори за доставка на фиксирани цени. Това се промени, тъй като големите колебания в цените създадоха главоболия относно разходите за фирмите за батерии и автомобилните производители. Това доведе до преминаване към годишни споразумения, сключени по начин, подобен на тези с други метали като медта – с премии или отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още