IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубли и куршуми: ще реши ли икономистът Белоусов проблемите на руската армия?

Поддръжник на идеологията на старата школа, новият руски министър на отбраната е войник, който изпълнява каквото му се нареди, и искрено вярва, че Русия е обкръжена от врагове

14:04 | 14.05.24 г.
Андрей Белоусов. Снимка: Andre Malerba/Bloomberg
Андрей Белоусов. Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Андрей Белоусов не е служил и ден в руската армия, но изборът на суровия икономист да оглави министерството на отбраната показва, че руският президент Владимир Путин възнамерява да направи всичко по силите си да спечели войната в Украйна, като надвие Киев в продължителна надпревара за въоръжаване.

„Приоритетът на Путин е войната; войната на изтощение се печели от икономиката“, пише Александра Прокопенко, бивш съветник в централната банка на Русия, в социалната платформа Х (преди Twitter), коментира Politico.

Путин направи изненадващо разместване в състава на правителството в неделя, като реши, че дългогодишният министър на отбраната Сергей Шойгу ще оглави Съвета за национална сигурност на Русия на мястото на някогашния Путинов ястреб Николай Патрушев.

Семената за уволнението на Шойгу вероятно са били посети, след като планът на Русия за светкавично превземане на Украйна се провали преди повече от две години. Те вероятно са покълнали при миналогодишния бунт на военачалника Евгений Пригожин, който се противопостави на корупцията и лошото управление сред висшето ръководство в Москва. Пригожин, който ръководеше наемниците от групата „Вагнер“, посочи Шойгу по име по време на неуспешния му поход към Москва.

Миналия месец дойде и завръзката, след като заместникът на Шойгу, Тимур Иванов, беше арестуван за вземане на подкупи.

Шойгу, инженер, който също няма военен опит, преди да поеме руското Министерство на отбраната през 2012 г., имаше склонност да облича изискани униформи с медали и ръководеше прословутия корумпиран процес на обществени поръчки. Тимур Иванов е известен като „портфейла на Шойгу“ заради широко известната му способност да извлича реки от пари от военни договори.

Уверен икономист

Андрей Белоусов е ярка фигура в руската политика. Той се облича в тъмни костюми и - необичайно сред висшите служители на Кремъл - няма репутация на дълбоко корумпиран чиновник.

В края на 90-те години на XX век Белоусов е сред малките защитници на държавния контрол в икономиката и изразява тезите си по време на кръгли маси по макроикономика, обикновено доминирани от по-млади и прогресивни либерали.

„Сред онези поддръжници на идеологията на старата школа той се открояваше с разбирането на данните и действителната компетентност, а не просто със смесица от думи“, коментира пред медията Константин Сонин, професор в Чикагския университет, който често се е засичал с Белоусов в този период.

Този възглед за държавата, управляваща икономиката, е все по-разпространен в Русия, където производството на танкове, бомби, ракети и реактивни самолети измества всякакво друго производство.

Решението за назначаване на Белоусов за министър на отбраната, както отбелязва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, е свързано с необходимостта „да се направи икономиката на блока за сигурност част от икономиката на страната“. „Днес на бойното поле победителят е този, който е по-отворен към иновациите, по-отворен към най-бързото внедряване“, посочва Песков.

Той добавя, че с 6,7% от БВП военните разходи в Русия се доближават до нивата от съветската епоха. При Белоусов, кейнсиански статист, тази цифра се очаква да се увеличи.

След кариера в академичните среди Белоусов служи като министър на икономическото развитие в продължение на една година, преди да бъде назначен за икономически съветник на Путин през 2013 г. От 2020 г. е първи вицепремиер.

Руската медия Bell цитира служител през 2018 г., който казва, че Белоусов, за разлика от другите икономически съветници на Путин, вярва, че Русия е „обкръжена от врагове“ и че подкрепя незаконното анексиране на Крим от Москва през 2014 г.

В медийни интервюта Белоусов изглежда като прям и религиозен консерватор, имидж, който съответства на благочестивата публична персона на Путин. Най-важното е, че през годините той доказа своята лоялност към Путин. „Той се смята точно за войник, правиш това, което ти е наредено“, казва Сонин.

Белоусов ще има задачата да прецизира руския военно-промишлен комплекс, който се опитва да изпревари бавните съюзници на Украйна. Военните стратегии вероятно ще се правят от Валери Герасимов, началник на генералния щаб, под строгия контрол на самия Владимир Путин.

„Истинският министър на отбраната е Путин“, пише руският опозиционен журналист Михаил Фишман.

Липсващ министър

Междувременно мненията се различават за мащаба на падението на Шойгу. Като шеф на Съвета за национална сигурност Патрушев се смята, че е имал сериозно влияние. След като Сергей Шойгу пое поста му, някои смятат, че органът за сигурност е своеобразен „старчески дом“ за верните на Путин привърженици, запътили се към пенсиониране.

Смисълът от рокадите ще стане по-ясен, след като се разбере каква нова роля ще поеме Патрушев и кой ще запълни дупката, която Тимур Иванов остави в руското Министерство на отбраната. Съществува и въпросът дали Герасимов ще се задържи като висш генерал на Русия въпреки слабия си опит във воденето на войната срещу Украйна.

Сред мажоретките на Путин скептицизмът относно назначаването на човек без военно ноу-хау бързо беше удавен от прокламациите за лоялност към президента. „Ние вярваме на нашия главнокомандващ“, писа военният блогър Александър Сладков на своите над 900 хил. последователи в Telegram. „Сигурен съм, че всичко е обмислено“, допълва той.

Що се отнася до Шойгу, след повече от десетилетие на поста преместването му беше посрещнато с почти пълно безразличие. Както коментира един прокремълски блогър: „Има много неща, които искам да кажа, но главното: като се провали в специалната военна операция в Украйна, Шойгу се провали на най-важния тест в живота си“.

Смяната на некомпетентен министър на отбраната на Русия с по-малко лош обаче не е добра новина за Украйна.

„Смяната на Шойгу със (сравнително опитен и очевидно компетентен) икономист доста ясно сигнализира, че Путин вярва, че победата в Украйна ще дойде чрез надпроизводство (и издръжливост) срещу Украйна и нейните западни съюзници“, посочва Джими Ръштън, базиран в Киев анализатор по сигурността, в платформата Х.

Не е съвсем очевидно обаче, че по-големите разходи са сребърният куршум, който Путин търси. „Путин смята, че може да спечели войната, като коригира някои дребни неща, например оръжия, икономика, дисциплина, може би като проведе и друга мобилизационна кампания. Проблемите обаче са много по-големи от тези, които Белоусов може да реши с назначението му“, казва Сонин.

Олег Ицхоки, професор по икономика в Калифорнийския университет, добавя, че други фактори, като цената на петрола, която поддържа бюджета на Русия, както и военната помощ за Украйна, са по-важни за хода на войната от всичко, което Белоусов ще може да направи като министър.

„САЩ имат влияние и върху двете и Русия зависи изцяло от това, докато кой ще управлява армията, централната банка и хазната в Русия е от по-малко значение“, казва Ицхоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още