IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon харчи 100 млн. долара, за да обучи облачните си клиенти на изкуствен интелект

AWS Generative AI Innovation Center ще свързва клиентите с експерти на компанията в областта на изкуствения интелект и машинното обучение

10:31 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Подразделението за облачни услуги на Amazon.com Inc. изгражда програма, която да помага на клиентите да разработват и внедряват нови видове продукти с изкуствен интелект, тъй като най-големият продавач на облачни услуги се опитва да настигне Microsoft и Google на пазара на така наречения генеративен изкуствен интелект.

Amazon Web Services инвестира 100 млн. долара в създаването на AWS Generative AI Innovation Center, който ще свързва клиентите с експерти на компанията в областта на изкуствения интелект и машинното обучение. Те ще помагат на редица клиенти в областта на здравеопазването, финансовите услуги и производството да създават персонализирани приложения, използващи новата технология.  Highspot, Twilio, Ryanair и Lonely Planet ще бъдат първите потребители на иновационния център, заявиха от Amazon, цитирани от Bloomberg. 

1,3 трлн. долара
може да достигне обемът на пазара на генеративен изкуствен интелект до 2023 г. 

Целта е да се помогне за продажбата на повече облачни услуги, като се убедят клиентите да се обърнат към AWS при изграждането на нови генеративни приложения с изкуствен интелект, а не към Azure на Microsoft Corp., която вече има водеща позиция благодарение на партньорството си с производителя на ChatGPT OpenAI, или към Google на Alphabet Inc., която е пионер на голяма част от ранните технологии, залегнали в основата на тази нова област.

„Ще предоставим нашите вътрешни експерти на AWS безплатно на цял куп клиенти на AWS, като се фокусираме върху хора със значително присъствие в AWS, и ще им помогнем да ускорят усилията си да се справят реално с генеративния изкуствен интелект, да излязат извън рамките на приказките", заяви главният изпълнителен директор на AWS Адам Селипски в четвъртък по време на технологичната конференция на Bloomberg в Сан Франциско.

По-рано тази година Amazon представи свои собствени инструменти за генеративен изкуствен интелект, но дългогодишни служители и клиенти намериха анонса за необичайно неясен, съобщи Bloomberg през май. Един от клиентите, тествал инструментите, е задал на технологията оценка "незавършена", а хора, запознати с пускането на продукти на AWS, смятат, че Amazon може да пуска преждевременно инструментите за изкуствен интелект, за да се противопостави на схващанията, че изостава от Microsoft и Google.

Ръководителят на AWS Адам Селипски говори по време на Bloomberg Technology Summit в Сан Франциско, Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Ръководителят на AWS Адам Селипски говори по време на Bloomberg Technology Summit в Сан Франциско, Калифорния. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Amazon отрече инструментите за генеративен изкуствен интелект да са били пуснати прибързано или да са непълни, като заяви, че технологията е готова за тестване от клиентите и предоставяне на обратна връзка. Запитан за позицията на Amazon в надпреварата за изкуствен интелект, Селипски каза: „Наистина ли ще водим разговор за три стъпки в състезание за 10 км? Amazon винаги е имала много по-дългосрочен поглед върху света, отколкото която и да е друга компания“.  

След появата на пазара на софтуера за генериране на изображения Dall-E на OpenAI и чатбота ChatGPT през изминалата година компаниите бързат да включат технологията в своите продукти и услуги, а облачните гиганти се препозиционират, за да спечелят от това. Анализаторът на Bloomberg Intelligence Мандип Сингх изчислява, че пазарът на генеративен изкуствен интелект, при който моделите на изкуствения интелект анализират обеми от данни и ги използват, за да генерират нови изображения, текстове, аудио и видео, може да нарасне с 42% и да достигне 1,3 трилиона долара до 2032 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още