IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon, Hilton и Starbucks ще наемат хиляди бежанци в Европа

21:45 | 19.06.23 г. 2
Снимка: Maja Hitij/Getty Images
Снимка: Maja Hitij/Getty Images

Amazon се ангажира да наеме поне 5000 бежанци в Европа през следващите три години като част от нов стремеж от десетки компании да помогнат за наемането на хора, бягащи от войната в Украйна и други кризисни региони, съобщава Financial Times.

Ангажиментът на технологичния гигант е най-големият сред над 40 компании, сред които са още Hilton, Marriott, ISS и Starbucks, които заедно заявиха, че ще наемат над 13 хил. бежанци.

Обявленията бяха направени на събитие в Париж, организирано от Tent Partnership for Refugees – неправителствена организация, основана от Хамди Улукая, който е главен изпълнителен директор на американската компания за хранителни продукти Chobani.

Ходът, обявен преди Световния ден на бежанците във вторник, е част от нарастващото движение към инициативи за корпоративна социална отговорност, тъй като активисти акционери искат компаниите да вземат мерки, които могат да подкрепят по-широки обществени цели.

„Едно нещо, в което вярваме ние в Amazon, е, че разнообразието при заетостта ни прави по-силна компания“, заяви Офори Агбока, вицепрезидент по човешките изживявания и технологии в Amazon.

Наред с Amazon агенциите за персонал Adecco, ManpowerGroup и Randstad заявиха, че ще помогнат на 152 хил. бежанци да си намерят работа, а Accenture, Generali и Indeed ще помогнат в обучението на други 86 хил. разселени хора.

Приветствайки усилието, заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Шинас заяви: „Отварянето на европейските граници за украинците преди година показа Европа в най-добрата ѝ светлина. Една година по-късно обаче твърде много бежанци остават без работа въпреки нашия ендемичен недостиг на умения, техните високи нива на образование, желание за препитание и законно право на работа“.

Милиони украинци в момента живеят в Европа, формирайки част от глобална бежанска криза, която според оценки на ООН е разселила над 110 млн. души заради конфликти и преследване в региони като Судан, Сирия, Етиопия и Афганистан.

Amazon, която е работодател на над 200 хил. души в Европа, си партнира с Tent, за да предлага подкрепа с имиграционните и правни такси, менторство и обучение. Това ще помогне на новите служители да научат местните езици чрез комбинация от технология за автоматизиран превод и местни връзки, за да преодолеят описването от Агбока като едно от най-големите предизвикателства в интегрирането на разселени лица.

„По-голямата част“ от позициите ще бъдат в дейността с търговията на дребно, включително изпълнение и разпространение, с „възможност за преместване на работни места на различни нива от организацията, които са съизмерими с техните умения и способности“, казва Агбока.

Компанията ще предостави и обучение, свързано с IT, на 10 хил. украинци в цял свят чрез подразделението си Amazon Web Services.

Европейската инициатива на Amazon следва предишен ангажимент, стартиран през септември в САЩ, за наемането на 5000 бежанци до края на следващата година. Агбока заяви, че Amazon приема кандидатури на бежанци от Украйна, Венецуела, Сирия и Турция.

„Надяваме се този брой да расте“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 19.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 10 месеца
ще наемат хиляди бежанци в Европа?? а не е ли незаконно? а гражданство кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
cyclop
преди 10 месеца
Как беше вица? Какво е благополучие? Етиопски иконом, суданец-готвач и градинар от Афганистан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още