IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се върнат ли украинските бежанци отново у дома?

Макар и част от украинците да се върнаха, около 5 млн. са все още в чужбина и въпросът за връщането им става все по-труден

13:21 | 08.03.23 г. 2
Снимка: Ethan Swope/ Bloomberg
Снимка: Ethan Swope/ Bloomberg

Милиони украинци избягаха от домовете си в началото на войната, която Русия започна в Украйна. Много от тях отидоха в чужбина и в последните месеци в Украйна започнаха да се питат дали ще ги видят отново у дома си.

Седмици наред Олга Мойсийева и Лена Гордуц се крият със семействата си в мазетата на домовете си в Мариупол. Стените им обаче не са толкова дебели, за да заглушат звуците на артилерията и падащите бомби, разказва в своя материал европейското издание Politico.

След няколко неуспешни опита и двете семейства вече са в Полша. "В първите месеци синът ми всеки ден ме питаше кога ще се приберем", спомня си бившият телевизионен водещ Лена и допълва, че те вече няма къде да се завърнат, след като домът им е разрушен малко след тяхното бягство.

"Искаме с цялата си душа да се върнем", категорична е Лена. Въпросът обаче става много сложен - семействата започват да пускат корени в новите си домове, децата им посещават учебни заведения в Полша, създават си приятелства. "Ще се върнат ли те някога в Украйна? Много труден въпрос", допълва Олга.

Според двете жени завръщането в Украйна за децата може да се окаже също толкова травмиращо, както и бягството им. Колкото по-дълго стоят те в Полша, толкова по-трудно ще става да се върнат у дома си.

Руската инвазия в Украйна предизвика най-голямата бежанска вълна в Европа от Втората световна война насам. 8 млн. украинци избягаха извън страната си и макар че част от тях се завърнаха, около 5 млн. души все още са в чужбина. Основна част от тях са в Полша (към 1,6 млн.) и Германия (1 млн.). По данни на ООН към 200 хил. украинци са в САЩ. Основно това са добре образовани и квалифицирани хора от средната класа.

Стотици хиляди от тях са в положението на Олга и Лена и трябва да преценят какво да правят на фона на възможности за образование на децата си, създадените връзки, работа и като цяло бъдещите възможности за развитие. За много от тях отговорът е много труден.

"За Украйна, ако те не се върнат, ще бъде мащабно изтичане на мозъци", признава полският зам.-министър на външните работи Павел Яблонски. "Украйна вече загуби хора във войната, това ще бъде проблем за Киев", допълва още той.

За Полша украинските бежанци са добре дошли, защото се интегрираха бързо и попълниха дупки в пазара на труда. В момента няма нищо, което да ги накара да се върнат в Украйна. 80% от поляците виждат бежанците в позитивна светлина дори и година след началото на войната. Основание за надежда е фактът, че само 1/3 от децата на бежанците посещават полско училище - останалите учат дистанционно в украински учебни заведения.

Украинските бежанци искат да се интегрират - Инна от Одеса, която сега живее в Лондон, разказва, че 70-годишната ѝ майка се е записала на курсове по английски език. Самата Инна посещава университет, за да може да бъде призната дипломата ѝ и да работи във Великобритания. Тя вече е доста несигурна дали ще се върне в родния си град и започва да вижда бъдещето си на Острова.

В много от своите изявления президентът на Украйна Володимир Зеленски признава, че не може да гарантира сигурността на хората и приема бягството им в чужбина. Но и призовава за завръщането им след края на войната, за да бъде възстановена Украйна.

От тази гледна точка продължителната война не е в полза на страната, защото все повече хора ще започнат да се колебаят дали да се завърнат и да започнат всичко отначало. Нещо повече - дори и преди войната украинците масово търсеха препитание в чужбина.

В Киев се надяват, че жените и децата ще се върнат и семействата ще се съберат отново. Надежда дава и проучване на ООН от септември 2022 г., според което 81% от бежанците искат да се преберат в домовете си. Но дори и при това положение Украйна трябва да им предостави достатъчно добра причина да се приберат - например реконструкция, която да започне възможно най-бързо, възможност за образование и развитие, които намират в приемните си държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
Много от тях бързат да заминат досрочно при Бандера, Шухевич и оня австрийски художник Адолф Хитлер (Шикългрубер).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Те хората у нас не щат да стоят, дето сме горе-долу стабилни и без големи ограничения, че там ще се връщат обратно, да бачкат за дразгавия нaркоман. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още