IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Зеленски иска да потърси отговорност от Москва?

Украйна се опитва да сформира международен трибунал, а германският концерн Rheinmetall може да открие завод за танкове в Украйна

10:57 | 04.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Зеленски по време на форума в Лвов. Снимка:  EPA/MYKOLA TYS
Зеленски по време на форума в Лвов. Снимка: EPA/MYKOLA TYS

Според украинския президент Володимир Зеленски руското държавно и военно ръководство един ден ще трябва да отговаря за агресивната война срещу Украйна. Основната тема на международната конференция „Единни за справедливост" в Лвов е „отговорността на Русия и нейното ръководство - личната отговорност - за агресията и терора срещу нашата страна и нашия народ", подчерта Зеленски във вечерното си видеообръщение в петък. „И когато им бъде потърсена отговорност, справедливостта ще бъде възстановена". На срещата присъстваха и представители на ЕС и други европейски институции.

От месеци Украйна се опитва заедно със свои поддръжници да сформира международен трибунал по модела на Нюрнбергския трибунал за нацистките военнопрестъпници. Преди всичко водещи представители на Москва трябва да отговарят за войната срещу съседната страна, смята Зеленски. Срещата в Лвов беше пазена в тайна до приключването ѝ в петък вечерта, очевидно от съображения за сигурност.

В нея участваха, наред с други, главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд и нидерландският заместник министър-председател Вопке Хукстра. Обръщението на Зеленски към участниците беше оповестено едва след приключването на конференцията. „Президентът на Руската федерация Владимир Путин и всички негови съучастници трябва да получат справедливи и законни наказания", поиска украинският президент. „За всичко, което са извършили, от името и в памет на всички, чиито животи са отнели и чиито съдби са унищожили". 

Но в плановете за този трибунал, към който се стреми Киев, засега липсват ефективни мерки за изправяне на подсъдимата скамейка на политическото и военното ръководство на Москва.

САЩ обещават нова военна помощ

Междувременно стана ясно, че САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ на стойност 400 млн. долара за защита от войната на Русия. Пакетът включва основно боеприпаси, например за доставяните от САЩ реактивни системи за залпов огън HIMARS и гаубици, съобщи Държавният департамент на САЩ в петък. Включени са и боеприпаси за бойните машини на пехотата Bradley. От началото на войната американската военна помощ за Украйна възлиза на повече от 32 млрд. долара, без да се включва новият пакет, показват последните данни на Пентагона.

А междувременно стана ясно, че германският производител на оръжие Rheinmetall, чиито акции ще влязат в Dax, води преговори за изграждане на завод за производство на танкове на украинска територия. Главният изпълнителен директор на концерна Армин Папергер заяви пред в. Rheinische Post, че завод на стойност около 200 млн. евро би могъл да произвежда там до 400 танка годишно. Разговорите с правителството в Киев са „обещаващи", каза той. Решение може да бъде взето до два месеца. 

Частни лица, набиращи средства, купуват бронирани превозни средства

В Украйна фондът на известния комик и телевизионен водещ Серхий Притула твърди, че е придобил над 100 употребявани бронирани превозни средства, за да подкрепи армията в борбата ѝ срещу Русия. „Първата част - 24 превозни средства - вече е в Украйна", се казва в разпространено в петък изявление. В него 41-годишният мъж се показа във видеоклип с бронираните, но невъоръжени гъсенични превозни средства от осем различни типа. Те са били придобити и ремонтирани във Великобритания, се казва във видеото. Според собствена информация фондът е събрал равностойността на 5,8 млн. евро за ден и половина след отправения през ноември призив за дарения.

По данни на Върховния съюзен командващ на НАТО в Европа досега Русия е загубила повече от 2000 големи бойни танка. Повече от 200 000 руски войници и над 1800 офицери са били убити или ранени, заяви генерал Кристофър Каволи на събитие в кметството на Хамбург в петък. Средно на ден руската армия изстрелва повече от 23 000 артилерийски снаряда, поясни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
Истинският-И.
преди 1 година
До: aldy - то и нашият "журналист" грозев опита да организира кражбата на Су 35 чрез подкуп на пилотът - ама удари на камък. Най-голямата грешка на генетическите прoдажници и предатели е, че не проумяват - че има хора чест и чувство за дълг към родината. Бахмут го отпиши вече. След него цялата отбрана на ВСУ ще се срине. Вече нямат нито бойци, нито оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Ze е такова нищожество, че никой не ще да го героизира, като го претрепе с някоя точна ракета. Досега това можеше да стане поне 100 пъти. Него ще го претрепят своите. И едва ли ще трябва да чакаме много. Катастрофално многото безсмислени жертви могат да му изядат главата и дори Чичо Сам няма да го спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 11
Импeраторът
преди 1 година
До: aldy защо да го гръмнат като след 3 дни са в Киев, а пардон 3 седмици, опа пардон 3 месеца, опи пардон 300 дни, уф айде съвсем скоро и ще могат да си произвеждат те танкове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Rheinmetall може да открие завод за танкове в Украйна === И няма да го гръмнат? Щото защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
Ако Рашата продължава да се *** в тази война, може и до трибунал да я докара. Има бол вътрешни предатели, заради които Бахмут се превзема за почти година. ФАЩовете гръмнаха Севпатоците, отговор няма. И т.н. За Русия вътрешните врагове винаги са били по-опасни от външните. Затова Западът не раздава само курабийки, но и чували с пари, на когото трябва. И заплахи с разправа, за по-твърдоглавите. Дермократия, дорде не речеш. Могат и правят каквото си поискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
doba
преди 1 година
Vae victis! (Горко на победените!) - всичко е на бойното поле, поне засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 6
RoyBatty
преди 1 година
Зеленски добре играе, но историята се пише от победителите - той разбира се го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Надо задуматься о законе Магницкого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още