IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Украйна проиграват сценарии за контраофанзива

Възможни атаки срещу руски позиции на североизток и изток в Луганска и Донецка област или настъпление на юг

07:30 | 04.03.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/FILIP SINGER
Снимка: EPA/FILIP SINGER

Американски генерали и украински офицери са се срещнали през тази седмица за военни симулации във Висбаден. Според единодушни съобщения в американските медии висши офицери от Вашингтон са участвали в ученията в щаба на американската армия за Европа и Африка. Целта е била да се помогне на Киев да планира евентуални офанзиви през следващите седмици и месеци, заявиха участниците.

Не се разкрива точно кои сценарии са били разиграни в симулациите. Твърди се, че целта им е била да се разработят стратегии и да се установят предимствата и недостатъците на определени операции срещу руската армия. 

„Никой не седи там и не казва на украинците: „тръгнете наляво" или „тръгнете надясно", или „направете това", или „направете онова". Това не е работа на международната общност", заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили пред придружаващите го журналисти. Американските офицери по-скоро трябва да служат като „звуков борд" за украинците, казват участниците, описвайки своята роля. След края на ученията главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи похвали „феноменалната" адаптивност на украинците.

Мили описа ученията като „да сложим карта върху голяма маса“. На нея, от своя страна, е имало символи и друго военно оборудване, които да символизират потенциални ангажименти. „Украинците преместват нещата по картата, за да разберат най-добрия начин за действие. И обсъждат плюсовете и минусите на свързаните с това рискове", каза Мили. „Това е нещо съвсем нормално, което всички армии правят".

Мили не даде по-конкретни подробности за евентуалните украински настъпателни операции, които са били обсъждани. Според експерти са възможни атаки срещу руски позиции на североизток и изток в Луганска и Донецка област или настъпление на юг, целящо да разчисти сухопътния мост към анексирания от Русия Кримски полуостров.

Американските генерали подчертават, че Съединените щати остават готови да подкрепят Украйна. Каволи заяви, че Америка ще стои на страната на Киев „толкова дълго, колкото е необходимо". От своя страна Мили подчерта, че основната нужда на Украйна в настоящата ситуация са средствата за противовъздушна отбрана. Украйна трябва да продължи да бъде в състояние да защитава въздушното си пространство от руски атаки със самолети, ракети и безпилотни летателни апарати.

Съобщенията за обученията се появяват в медиите малко след руските обвинения, че Америка е помогнала на Киев да извърши нападения в Русия. В четвъртък руският заместник-министър на външните работи Сергей Рибаков заяви, че нападенията с дронове срещу цели в Русия могат да бъдат извършени само с американска подкрепа. Това беше опровергано от говорителя на Пентагона: „Мога да кажа категорично, че обвинението, че доставяме информация на Украйна за атаки срещу цели в Русия, е глупост", заяви генерал Пат Райдър. В миналото Съединените щати са признавали, че предоставят на Киев разузнавателна информация. Винаги обаче е било подчертавано, че не става въпрос за избор на цели. „Ние не сме във война с Русия и не искаме война с нея. Нашата цел е единствено да помогнем на Украйна да се защити. И ще продължим да го правим", заяви Райдър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Истинският-И.
преди 1 година
До: baybay11 - да, разбира се. Пред нея битката в Лисичанск, когато ВСУ загуби 700 (седемстотин) танка и БТР-и е само незначителен сблъсък. ВСУ щом го твърди, вероятно става дума за 13 танка. Апропо - по сателитни данни, руснаците са вече в предградията на Угледар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 15
aldy
преди 1 година
Без намесата на фащ и отан СВО приключваше през март 2022г. Забраниха на Ze да преговаря и това коства на Бандеростан над 400 хиляди нови гробове. Ама нали не са мириканци, не струват и гривна. Ze се изрепчи, като поиска и амерички синове и дъщери да *** за Бандеростан и отан, ама предизвика справедливия гняв на мириканците. Да не са луди, та да се "намесват"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 24
baybay11
преди 1 година
NYT: Русия загуби най-голямата танкова битка във войната край Угледар, причината е, че...Руската армия е загубила най-малко 130 танка и бронирани машини, колоните техника са обработвани от засада с комплекси съветски тип, Javelin, гаубици M777, френски самоходни оръдия Caesar и дори HIMARS... Нашествениците губят от 150 до 300 души на ден по време на нападението. ВСУ потвърди това в коментар за Politico.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
До: Zlato... е аз нямам достъп до квалитетни източници на информация , моите са само от прогнилият запад , дето утре ЩЕ се спихне окончателно и безвъзвартно ... там малко се различават колажите от московските , предполагам с пропагандна цел ... днес некое и друго брадли или леопард запален ... ?! ... айде , че и страйкърите да започвате . вчера са пристигнали първите в Германия ... :))) ... нещо нема хаймарси вече във сводката ?! свършиха ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 25
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... ам че във Въгледар добре се справиха 16годишните украински тинейджъри ... има-нема 100-130 танка ... :))) ... нали доскоро твърдеше , че са били само 20хил армия богатирите с/у 1млн украинци ?! и тия 300хил официално дето мобилизираха е за да им организират малко физкултурни занимания , да им разнообразят дет се вика скучноватото ежедневие ... те така те искам , обаче няма да отстъпваш от първоначално заявеното , това само ми е забележката !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... ами вероятно украинците са си прибрали фаянса и съдомиялните и сега рашибозука злобее , че нема трофеи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 19
sssaaa
преди 1 година
Това ся вярно ли е че в Бахмут ще има пленници както бе в Мариопул, само че 20 пъти повече. Гледам в Украинския канал в телеграм пишат за между 5000 и 9000. Целта явно им е като ги пленят да им изядат храната на рашките ли? Това 100% е Евроатлантическа тактика на изтощение. По този начин ще имат време да укрепят 3тата отбранителна линия на 40км от тази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 24
Nuclear man
преди 1 година
Бий руZнака по тъпата тиква, бий, бий, бий!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 19
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 Нещо снимки да покажеш от тази ликвидация, че според американски анонимни източници няма нито един загинал руснак при февруарския марш към Киев. Виж храна за размисъл и сред руснаците и сред американците се натрупа доста. Само украинците тогава не си извадиха поука какво ще последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 23
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - зелкич, опитни военни и то американски казват, че руската кампания в 404 е без аналог, но това не ги изненадва, защото руските офицери са на изключително ниво. Няма друг случай 2-3 пъти по-малобройна атакуваща армия да мачка по-голямата - отбраняваща се от силно укрепени позиции. Ама нищо де, ти - дето си виждал шмайзер само по телевизията - може пък по-добре да знаеш от тях....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още