IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rheinmetall - производителят на танковете Leopard, влиза в Dax

Производителят на оборудване за електронна война Hensoldt и технологичната компания Jenoptik стават членове на MDax 

08:30 | 04.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Централата на Rheinmetall в Дюселдорф. Снимка:  EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Централата на Rheinmetall в Дюселдорф. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Надпреварата беше много оспорвана, но сега Rheinmetall успя да я спечели. Производителят на оръжия и танкове ще се присъедини към елитния индекс Dax на 20 март, обяви Deutsche Börse в петък вечерта след затварянето на фондовата борса в САЩ.

Компанията за диализа Fresenius Medical Care трябва да освободи място в индекса за Rheinmetall. Тя е „понижена“ в индекса MDax, включващ 50-те най-големи германски акции от втори ред.

От началото на руската агресивна война срещу Украйна преди повече от година акциите в областта на отбраната отново са широкообсъждана тема на фондовия пазар. От началото на 2022 г. ценните книжа на Rheinmetall са поскъпнали с около 190%. Оттогава насам компанията няколко пъти е смятана за кандидат за Dax, но винаги не е успявала да напредне.

Hensoldt също се възползва от бума на оръжията на фондовия пазар. Производителят на оборудване за електронна война като радари и сензори, който преди това бе включен в индекса на компаниите с малка капитализация SDax, е повишен в MDax. Технологичната група Jenoptik също се присъединява към MDax. Новите участници изместват Software AG и производителя на вятърни турбини Verbio в SDax. 

В SDax влиза финансовата група Wüstenrot & Württembergische (W&V). Акциите на производителя на биоетанол Cropenergies, който вече няма да бъде включен в нито един от селекционните индекси на фондовата борса, трябва да напуснат SDax. Компанията за медицински и радиационни технологии Eckert & Ziegler се присъединява към TecDax на 30-те най-големи германски технологични компании. Тя измества книжата на производителя на батерии Varta, който ще продължи да бъде листван в SDax, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

Най-малко четири прегледа на Dax годишно

Фондовата борса редовно взема решения за състава на своите индекси четири пъти годишно. Решаващият фактор за попадане в даден индекс е пазарната стойност на свободно търгуваните акции в свободно обръщение. Това е средната стойност от последните 20 търговски дни на предходния месец. Точно колко акции борсата отчита като свободно търгуеми не може да се предвиди предварително - затова решенията често остават вълнуващи до самия край.

Много инвеститори се фокусират върху промените в индекса. От една страна, това е така, защото борсово търгуваните фондове (ETF), които следят индексите, трябва да ребалансират портфейлите си, за да отразят промените. Освен това акциите на компаниите, включени в даден индекс, са обхващани от анализите на повече анализатори, отколкото акциите извън индексите.

Книжата в индекса Dax привличат най-голямо внимание, включително и от международни инвеститори. Въпреки това изкачването или излизането от индекса на сините чипове с неговите 40 акции не означава автоматично, че акциите ще продължат да поскъпват и след включването им. По-голямата част от доброто развитие обикновено се случва в периода на кандидатстване за влизане в Dax, в противен случай изобщо не би имало промоция.

Анализаторите предвиждат среден ценови потенциал от само четири процента за Rheinmetall в дванадесетмесечен хоризонт. Въпреки това, според информационната служба Refinitiv, дванадесет от четиринадесетте банки, които следят Rheinmetall, препоръчват покупка на акциите. Холгер Шмид, анализатор на акции в DZ Bank, счита, че Rheinmetall е в „началото на нова ера".

Войната в Украйна гарантира на производителя на танкове, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана нарастващ бизнес. Rheinmetall ще представи годишния си отчет на 16 март и обещава рекордна печалба.

Rheinmetall вече четири пъти не успя да влезе в Dax

Rheinmetall бе кандидат за висшата лига на Dax при последните четири ребалансирания, но винаги е губила надпреварата. През юни Beiersdorf изпревари Rheinmetall, през септември Siemens Energy, през декември Porsche изпревари Rheinmetall, за да влезе в Dax, а през февруари Commerzbank. Изкачването на Commerzbank през февруари стана възможно, защото оттеглянето на групата за промишлени газове Linde от германската фондова борса освободи място в индекса.

Акциите на Fresenius Medical Care (FMC) са част от Dax от 1999 г. насам и поскъпват непрекъснато в продължение на дълго време. От пет години обаче те са под натиск и оттогава са загубили почти 60% от стойността си. Това сега им коства членството в Dax, въпреки че тримесечните данни на компанията за диализа наскоро надхвърлиха очакванията на пазара. 

През февруари цената на акциите се повиши рязко за кратък период от време, но след това отново спадна. Краткият ръст в цената на акциите беше предизвикан от новината, че здравната група Fresenius, която също е листвана на Dax, възнамерява да направи FMC независима през тази година. FMC трябва да се превърне в нормално акционерно дружество с независима финансова и дивидентна политика. Досега Fresenius контролираше дъщерното дружество за диализа чрез структурата на дружество с ограничена отговорност (KGaA).

Анализаторите оценяват акциите на Fresenius Medical Care предпазливо. 14 от 19 анализатори препоръчват да се задържи акцията, освен това има четири препоръки за продажба и само една за покупка. Средната целева цена за акцията е с шест процента по-ниска от текущата цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 04.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: zelka007: Зелков, РейнМетал произвежда ключови елементи за танкове, но от конвейрите им танк слязъл няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: doba... а какво произвеждат ?! бонбонки и сокчета ли ?! ... я виж : https://***.rheinmetall-defence.com/en/rheinmetall_defence/systems_and_products/index.php
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 1 година
Само за протокола: РейнМетал не произвежда танкове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Германия отново я засърбя дирникка. Ще трябва пак да я почешат, този път особено основателно. Та ще им държи влага за столетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Ferrexpo plc от кое побережье на Днепър е.Да не сурне thyssenkrupp барабар с DAX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Да си турят за емблема пламъченце... щото машинките им много хубаво горят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още