IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вместо рецесия компаниите от Dax очакват стабилни печалби

През 2022 г. концерните са спечелили почти толкова, колкото през рекордната предходна година

16:25 | 13.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

2023 г. би трябвало да бъде много по-добра за германската и европейската икономика, отколкото мнозина се опасяваха. Преди всичко стабилността на големите корпорации, чиито акции са листнати на борсата, подхранва надеждите, че опасенията за спад през настоящата година няма да се сбъднат.

След рекордната печалба от 129 млрд. евро през 2021 г. корпорациите от Dax вероятно са постигнали втория по сила резултат в германската икономическа история с печалба от 120 млрд. евро през миналата година. Това показват първите отчети и оценки на анализаторите, цитирани от Handelsblatt. 

През настоящата година, с оглед на повишаващите се лихвени проценти и по-слабите икономически очаквания, особено в Северна Америка, не се очакват значителни увеличения. Но очакваните до миналата есен двуцифрени спадове на печалбата едва ли ще се осъществят. „Отчетите на компаниите са по-добри от очакваното", обобщава анализаторът на Commerzbank Андреас Хюркамп.

Понякога дори значително по-добре: Siemens наскоро повиши прогнозата си за продажбите и печалбата за текущата финансова година след рекордно тримесечие. Главният изпълнителен директор Роланд Буш заговори за „най-силния старт на нова финансова година досега".

Във втората и третата лига на фондовия пазар, M-Dax и SDax, също има признаци за стабилни печалби за текущата финансова година. Според Улрих Щефан, главен инвестиционен стратег в Deutsche Bank, перспективите все повече се подобряват: „По-ниските цени на енергийните суровини и отмяната на пандемичните мерки в Китай вероятно са основната причина за подобряването на настроенията“. 

Така тежката рецесия, за която се опасяваха мнозина през есента на 2023 г., е малко вероятно да се осъществи. За сметка на това се увеличават анализите, които вече дори не очакват спад на икономическото производство в Германия за цялата година.

Институтът за световна икономика в Кил (IfW) например очаква растеж от 0,3%. Германското правителство също очаква плюс за брутния вътрешен продукт и прогнозира ръст от 0,2%. Роланд Буш, главен изпълнителен директор на Siemens. Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg Роланд Буш, главен изпълнителен директор на Siemens. Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

По този начин подобрените перспективи на дружествата от Dax се отразяват и на икономиката в по-широк план. В наскоро публикуваното икономическо проучване на промишлените и търговските камари сред около 27 хил. компании броят на оптимистите се удвои. 16% от фирмите са заявили, че очакват по-добър бизнес през 2023 г. При предишното проучване през октомври този дял беше само 8 процента.

Последна актуализация: 16:25 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици-ракетчици , писах ли ви , че когато сме най-зле все така да сме , като сега ... ?! ... Ама не , рецесия било , инфлацията това било пък така се смятало към растежа ... Лудия даскал по философия , да не си прегризеш вените ... :))) ... Все някога ще познаеш нещо , можеш да пробваш с конни надбягвания и спортна статистика , там нема кой да те следи ... А и другите не се спотайвайте , дайте по един шпагат на баламатума ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: evlogi ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Ех, ех мъка болшевишка.Германия се предполагаше досега да е рухнала и фирмите и банкрутирали.Поне според заклинанията и прокобите на пу,тиняшките шамани...Добре, че не им се налага да се изхранват с резултатите от прогнозите си,че шяха да изпукат от глад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още