IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens стартира силно новата година 

Заради доброто първо тримесечие германският индустриален концерн става по-оптимистичен за цялата година

10:17 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Siemens преодолява икономическия спад по-добре от очакваното. След рекордно тримесечие Управителният съвет на базираната в Мюнхен технологична компания повиши прогнозата си за приходите и печалбата за текущата фискална година 2022/23 (към края на септември). Главният изпълнителен директор Роланд Буш дори заговори за „най-силния старт на нова финансова година досега“. 

Приходите от 18,1 млрд. евро за месеците от октомври до декември са с 8% по-високи спрямо тези през предходната година, а новите поръчки се представят по-добре, отколкото очакваха анализаторите. Siemens изненадващо увеличawa оперативната си печалба с 9% до 2,7 млрд. евро, като експертите очакваха застой в резултата, предава DPA. 

„С пълни книги за поръчки и временно по-високо покритие на критичните запаси сме добре подготвени за по-нататъшен печеливш растеж и през следващите тримесечия", заяви финансовият директор Ралф Томас преди днешното годишно общо събрание, което се провежда за трети път само във виртуален формат. 

Сега Siemens прогнозира ръст на приходите на съпоставима база в диапазона от 7-10% (преди това от 6% до 9%). Коригираната печалба на акция също се очаква да бъде по-висока от планираната - 8,90-9,40 евро (преди 8,70-9,20 евро). Шестнадесет анализатори, следящи Siemens, са очаквали приходите и печалбата за 2022/23 г. да бъдат в долния край на предишните прогнози. По-специално подразделението за индустриална автоматизация Digital Industries в момента се развива по-добре от очакваното, както и бизнесът с инфраструктурни и строителни технологии, предава и Ройтерс. 

Нетната печалба също се очаква да нарасне значително повече от очакваното през финансовата година. През първото тримесечие обаче тя спада до 1,6 млрд. евро (2021/22 г.: 1,8 млрд. евро). Миналата година отписването на дял в компанията за енергийни технологии Siemens Energy намали печалбата. Siemens вече е влязъл във финансовата година с натрупани поръчки за над 100 млрд. евро и следователно е в състояние да се справи с трудната икономическа ситуация, поясняват от концерна. 

Досега няма особени признаци за криза по отношение на постъпващите поръчки. През първото тримесечие те спадат с осем процента до 22,6 млрд. евро, но това се дължи главно на поръчките за влакове за милиарди евро през миналата година и на факта, че клиентите са поръчали повече с оглед на нестабилните вериги за доставки. Но на Siemens пък не се наложи да се бори с проблеми с доставките. Тенденцията входящите поръчки да са повече от продажбите не се очаква да се промени през следващите месеци. 

Водещият бизнес на Siemens, Digital Industries, сега очаква ръст на приходите за цялата година от между 12 и 15% (преди това 10-13%) и марж от 20% (преди това 19-22%). Очаква се маржът на Smart Infrastructure да бъде 13,5-14,5% при ръст на приходите от 9-12% (преди 8-11%), което е с половин процентен пункт повече от преди. Там оперативната печалба през първото тримесечие е нараснала почти наполовина. Подразделението за влакове, което досега бе в застой по отношение на печалбата, е напът да постигне целта си. Тук се очаква увеличение на приходите от 6 до 9% и марж от 8 до 10%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още