IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens очаква по-голяма възвръщаемост на фона на натрупаните поръчки

Групата отчете почти двойно увеличение на нетната печалба за четвъртото си тримесечие

11:15 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският гигант Siemens очаква по-високи маржове на трите си ключови подразделения през следващата година, противопоставяйки се на натиска на глобалното икономическо забавяне, на фона на рекордно високи поръчки, пише Bloomberg.

Групата отчете почти двойно увеличение на нетната печалба до 2,7 млрд. евро за фискалното четвърто тримесечие, продължило до края на септември. Сумата успя да отговори на консенсусните прогнози. Възвръщаемостта на продажбите на основното подразделение Digital Industries се очаква да нарасне до 22% през следващата фискална година, спрямо 20% през току-що завършилия годишен период.

Всички индустриални бизнеси на Siemens записаха ръст на поръчките и приходите през последната година, въпреки че санкциите срещу Русия, високата инфлация и проблемите с веригите на доставките натежаха, посочва гигантът. Германската компания все още се бори с определянето на бъдещето на бизнеса си в Русия, който изостави по-рано тази година, слагайки край на 170-годишното си присъствие в страната, което доведе до обезценка в размер на 1,2 млрд. евро.

Инженерната група предложи да увеличи дивидента си от 4 на 4,25 евро, и очаква основна печалба на акция в диапазона между 8,70 и 9,20 евро. Това е увеличение спрямо 8,84 евро през предходната годината, като се изключи обезценката на дела на компанията в Siemens Energy.

Натрупване на поръчки

Производители като Siemens се справят изключително добре въпреки влошаващите се глобални перспективи, белязани от рекордна инфлация и неразрешени проблеми във веригите на доставките. Кризата с компонентите доведе до значително натрупване на поръчки, чието изпълнение ще отнеме месеци. През август Siemens каза, че очаква нормализиране на новите поръчки в следващите месеци.

През фискалната 2022 г. поръчките са нараснали със 17 на сто, като натрупаните неизпълнени достигнаха рекордните 102 млрд. долара, посочва Siemens.

Групата е към края на основното преструктуриране на бизнеса си, за да настигне нивата на рентабилност на конкурентите си. Компанията се раздели с повечето по-малки подразделения, предназначени за продажба, както и отдели бизнеси като производителя на газови турбини Siemens Energy и производителя на здравно оборудване Siemens Healthineers.

За ключовото подразделение Digital Industries, което се занимава със софтуер за фабрична автоматизация, Siemens очаква марж между 19 и 22 процента.

За звеното Smart Infrastructure Siemens прогнозира възвръщаемост между 13% и 14%. При мобилното подразделение тя ще е между 8 и 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още