IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вместо рецесия компаниите от Dax очакват стабилни печалби

През 2022 г. концерните са спечелили почти толкова, колкото през рекордната предходна година

16:25 | 13.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Чуждестранното търсене се увеличава, настроенията сред малките предприятия - също

В същото време броят на песимистично настроените компании рязко е намалял - от 52% преди това до 30%. „Добрата новина е, че германската икономика успя да предотврати предстоящ срив", заяви Мартин Ванслебен, главен изпълнителен директор на Германската индустриално-търговска камара (DIHK). Той очаква, че през 2023 г. германското икономическо производство като цяло ще се задържи в застой.

Все още не е ясно как ще се справят през тази година многобройните самостоятелно заети лица, както и малките и средните предприятия, които страдат от високите цени и все още сравнително скъпата енергия. Листваните на борсата компании от Dax, MDax и SDax реализират около две трети от оборота си в чужбина. Това им позволява да компенсират слабостите на вътрешния пазар и в отделни региони чрез възстановяване на търсенето в други държави. От друга страна, малките и средните предприятия са по-зависими от вътрешния пазар.

Но и сред тях настроението се подобрява. Това показва наскоро публикуваният индекс за самостоятелно заетите лица и микропредприятията, публикуван от института Ifo и доставчика на ИТ услуги Jimdo. Бизнес очакванията на тази група се повишиха през януари за трети пореден път. 

Съответно бизнес климатът на малките предприятия се подобри от минус 11,4 пункта през декември до минус 7,3 пункта. „През януари очакванията на самостоятелно заетите лица и микропредприятията са дори по-добри, отколкото в икономиката като цяло", казва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в Ifo.

Въпреки това неуспехите от последните години на криза все още оказват по-силно въздействие върху тези предприятия. Екзистенциалната заплаха сред самостоятелно заетите лица е намаляла донякъде в сравнение с предходния месец - от 16,7% на 14,3%, но все още е три пъти по-висока, отколкото в икономиката като цяло.

Впечатляващ положителен списък сред компаниите от Dax

Сред компаниите от Dax прогнозите за печалбите са в посока нагоре. За 40-те компании в момента се очаква ръст на печалбата от малко под два процента за 2023 г. в сравнение с 2022 г. Анализаторите очакват увеличение на печалбите на 25 компании; най-голямо увеличение на нетната печалба се очаква за химическата група BASF, производителя на софтуер SAP, ИТ и индустриалната група Siemens и застрахователя Allianz.

Въпреки това трябва да се има предвид, че предположенията все още са обект на голяма несигурност, например по отношение на развитието на силно колебаещите се цени на енергията или икономическото развитие във важни региони за продажби като Китай и Северна Америка.

Макар че повечето компании все още не са представили отчетите си за 2022 г., все повече компании съобщават предварително изненадващо добри данни. Очаква се 24 от 40-те компании от Dax да са увеличили печалбите си в сравнение с 2021 г., а осем от тях - с повече от 50%: Bayer, Infineon, RWE, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, MTU, Brenntag и Sartorius.

Само няколко групи са в негативния списък, като например химическата група BASF, която отчете нетна загуба от 1,4 млрд. евро поради отписване на руския си бизнес. Или групата за спортни стоки Adidas, която отчете значителен спад в резултатите в четвъртък вечерта след три предупреждения за печалбата. Според анализаторите причината е в грешките на ръководството и липсата на иновации, както и в слабия бизнес в Китай, за което допринесоха и призивите за бойкот на западните марки от страна на комунистическото правителство в Китай.

Последна актуализация: 16:25 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици-ракетчици , писах ли ви , че когато сме най-зле все така да сме , като сега ... ?! ... Ама не , рецесия било , инфлацията това било пък така се смятало към растежа ... Лудия даскал по философия , да не си прегризеш вените ... :))) ... Все някога ще познаеш нещо , можеш да пробваш с конни надбягвания и спортна статистика , там нема кой да те следи ... А и другите не се спотайвайте , дайте по един шпагат на баламатума ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: evlogi ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Ех, ех мъка болшевишка.Германия се предполагаше досега да е рухнала и фирмите и банкрутирали.Поне според заклинанията и прокобите на пу,тиняшките шамани...Добре, че не им се налага да се изхранват с резултатите от прогнозите си,че шяха да изпукат от глад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още