IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите от Dax наказват EY заради провала с Wirecard

Одиторската компания се оказва без нито един клиент в най-престижния германски борсов индекс 

14:28 | 05.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предписаната от германския закон ротация при одита на финансовите отчети доведе до значителна промяна в баланса на силите между одиторите в Dax. Явно губещата в последния кръг е EY: от 2020 г. насам компанията не е успяла да спечели нов одиторски мандат във висшата лига на германската фондова борса. В резултат на скандала около Wirecard, чиито фалшифицирани счетоводни баланси EY одитира в продължение на години, компанията е избягвана като одитор от германските публични компании. 

След последния кръг от промени Dax е доминиран от PwC, чийто пазарен дял нараства до 40%. Deloitte също е победител със седем спечелени договора от 2021 г. насам.

Според информация от браншовите среди преди няколко дни Deloitte е спечелила и поръчката за одит на търговеца на химикали Brenntag. С това пазарният дял на компанията в Dax достига 20%, изпреварвайки дългогодишния лидер KPMG. Някога KPMG одитираше повече от половината от компаниите от Dax, а сега държи само 17,5%.

Това показват основните резултати от актуалната и ексклузивна класация на Handelsblatt за одиторите в Dax. Междувременно почти всички големи компании от водещия германски индекс смениха одиторите си или решиха да ги сменят до 2024 г. - последно това направиха големи компании като Mercedes-Benz и Siemens, които наемат PwC.

Дружествата от Dax трябва редовно да сменят одиторите си

От 2016 г. насам публичните дружества за първи път бяха задължени по закон да сменят одиторите си през определени периоди. Това беше решено като реакция на регулаторните органи на многобройните счетоводни скандали през последните десетилетия. Чрез ротацията те искаха да предотвратят твърде тясната връзка между одитора и клиента и да дадат възможност за нов поглед върху финансовите отчети.

Скандалът около Wirecard допълнително затегна тази регулация в Германия, която беше инициирана от Европейския съюз (ЕС). В бъдеще предприятията от обществен интерес (ПОИ) ще трябва да сменят одиторското си дружество на всеки десет години. Това е част от закона, приет през май 2021 г., с който германското правителство възнамерява да засили доверието в националния финансов пазар.

EY плаща сметките за евентуалните си грешки в Wirecard

След въвеждането на задължителната ротация през 2016 г. EY е смятана за „тигър" на одиторския пазар. Базираната в Щутгарт фирма стартира амбициозна стратегия за разрастване и спечели три престижни мандата за одит в лицето на Volkswagen, Deutsche Bank и Munich Re - при това добре платени: само Deutsche Bank наскоро плати на EY 64 млн. евро за одиторски услуги.

„Увреждането на имиджа на EY е очевидно. Много надзорни съвети избягват да ангажират компанията, тъй като тя е обременена от проблема с Wirecard", отбелязва Йорг Хосенфелдер, управляващ директор на изследователя на пазара Lünendonk & Hossenfelder.

Но сривът на Wirecard се оказва ясна повратна точка за EY. От 2021 г. насам одиторската фирма е останала с празни ръце при всички процедури за подбор на компаниите от Dax. Това се дължи на последиците от счетоводния скандал, в който EY бе обвинена в неадекватен одит. 

Не става въпрос само за имидж. Дружествата искат да избегнат конфликти с акционери, които са против EY - но те в крайна сметка решават за възлагането на одита на общото събрание. Освен това за потенциалните клиенти изглежда несигурно как ще се развие дейността на EY, особено с оглед на възможните последици от съдебни дела и регулаторни процедури.

Deloitte е новият агресор 

Експертите от бранша вече виждат в ролята на "тигър" на одиторския пазар дългогодишния номер четири - Deloitte. Базираната в Мюнхен фирма доскоро изобщо не беше представена в Dax, преди да поеме мандата на Bayer AG през 2017 г. В бъдеще Deloitte ще извърши одит на отчетите на осем компании от Dax с фокус върху химическите и фармацевтичните продукти.

Освен на Bayer компанията одитира финансовите отчети на BASF и Brenntag, както и на Merck KGaA в Дармщат. Включени са и Deutsche Telekom,Deutsche Post, RWE и Infineon - предимно изгодни договори.

По този начин Deloitte печели почти 100 млн. евро от хонорари в Dax, измерени спрямо сумата, която компаниите са платили на одиторите си предишния път.

Конкурентите се питат дали компанията не претоварва с персонала с такъв ръст. „Ние сме добре позиционирани в областта на одита, нашите одиторски екипи разполагат с необходимите компетенции и капацитет", казва Фолкер Круг, ръководител на фирмата за Германия. Компанията ще продължи да инвестира в одиторски технологии и персонал.

Всъщност тя е подбрала новите договори целенасочено, включително за да контролира разходите и да може да използва добре екипите по отношение на персонала и местоположението. Почти в съседство в Бон се намират централните на Deutsche Telekom и Deutsche Post, както и Merck (Дармщат) и BASF (Лудвигсхафен).

KPMG отстъпва лидерството на PwC

Още когато беше взето решението за ротацията на одиторите, беше ясно, че KPMG ще загуби повечето одиторски мандати в Dax. В продължение на години компанията доминираше в най-високия борсов сегмент. Но в рамките на новите търгове от 2017 г. насам KPMG бе изненадващо рядко избирана.

Базираната в Берлин фирма можеше да поеме мандата за 15 настоящи компании от Dax - но до края на 2022 г. KPMG успя да спечели само четири нови компании от Dax: Covestro, Siemens Energy, Eon и MTU Aero Engines. От 2023/24 г. нататък KPMG ще одитира само седем дружества от Dax.

За сметка на това PwC пое водещата роля. Пазарният лидер напоследък надделява в много процедури за подбор на големи корпорации и в бъдеще ще има 16 мандата за одит в Dax с преобладаващо големи обеми. Одитът на Siemens, от който EY трябва да се откаже именно заради ротацията, наскоро донесе възнаграждение от 42 млн. евро, а този на Mercedes - 63 млн. евро - само Deutsche Bank може да донесе повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още