IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вместо рецесия компаниите от Dax очакват стабилни печалби

През 2022 г. концерните са спечелили почти толкова, колкото през рекордната предходна година

16:25 | 13.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Какви са движещите сили за печалбите на за 2023 г.?

През настоящата година поне големите корпорации вероятно ще се възползват от три основни фактора.

1. По-добра икономическа активност: след като през есента най-важните водещи икономически показатели спаднаха до многогодишно дъно, което сигнализираше за тежка рецесия през 2023 г., през последните месеци настъпи силно противоположно движение и икономиката отново се възстанови.

Около 9000 компании, анкетирани от изследователския институт Ifo, наскоро оцениха перспективите си като по-добри от тези през съответния предходен месец за четири поредни месеца. Същото се отнася и за индекса на потребителския климат на GfK.

За първи път от шест месеца насам дори има признаци на икономически растеж: в еврозоната индексът на мениджърите по поръчките в частния сектор се повиши до 50,2 пункта - малко над прага от 50 пункта, който означава растеж.

Ако икономиката се представя по-добре от очакваното, това оказва голямо влияние върху корпоративните печалби: те няма да намалеят в сравнение със силната предходна година, ако рецесията не се реализира.

Вероятно най-важният положителен фактор през последните седмици е резкият спад на цените на газа и добре запълнените хранилища. В момента цената на газа и електроенергията е с около 20% по-ниска от тази преди година, точно преди началото на войната в Украйна, и с около 75% по-ниска от рекордните цени през миналото лято.

2. Високо търсене: преди началото на пандемията от коронавируса в началото на 2020 г., срокът на изпълнение за поръчки в промишлеността е средно 5,4 месеца, но понастоящем той е 7,3 месеца. 

Независимо дали става дума за Siemens, Infineon, Linde, Sartorius или Symrise, почти всички компании от Dax съобщават за добро търсене през последните месеци, включително за възможността да прехвърлят повишаването на цените върху клиентите. Това води не само до по-високи приходи, но и до стабилни печалби и маржове. 

Във вече представения тримесечен отчет Infineon изненада със значително по-високи приходи и печалба от очакваното. Групата изтъква продължаващото нарастване на търсенето на полупроводници. „Дългосрочната тенденция остава силна", заяви главният изпълнителен директор Йохен Ханебек.

Обратът в енергетиката и преструктурирането към електромобилност на автомобилната индустрия, най-важният клиент, водят до постоянно високо търсене на чипове.

Последиците: още през първото финансово тримесечие Infineon повиши очакванията си за оперативната възвръщаемост на продажбите за текущата година с един процентен пункт до „около 25%".

3. Възстановяването на Китай: очаква се страната, в която дълго време се наблюдаваше бум, да играе отново ролята на двигател на печалбата през 2023 г. „Преминаването на Китай от политика на нулеви ограничения към политика на никакви ограничения и вероятно до голяма степен завършеното регулиране на големите технологични компании са добри новини за икономиката и капиталовите пазари", се казва в анализ на частната банка M.M. Warburg.

След като през 2022 г. Китай престана да бъде двигател на растежа на световната икономика, многобройните експортно ориентирани компании, които имат силен бизнес по-специално в народната република, сега се възползват от ефекта на догонване и икономическото възстановяване.

Значението за Германия е голямо: според изчисленията на Handelsblatt 40-те компании от Dax са реализирали 15% от оборота си в Китай през изминалата стопанска година. Като сума става дума за около 230 млрд. евро. Страната е вторият по значимост чуждестранен пазар след САЩ.

Производителите на автомобили BMW, Daimler и VW, както и производителят на полупроводници Infineon и групата за специални химикали Covestro, генерират повече от едно на всеки пет евро в Китай. За тях това е най-големият пазар за продажби и следователно най-важен единичен пазар - дори пред родния пазар на Германия.

Но има и спирачка за печалбата: повишаването на лихвените проценти

„За Германия възстановяването на китайската икономика може да дойде в точния момент, тъй като не е изключено икономическото положение на най-големия ни партньор в износа - САЩ, да се влоши от средата на 2023 г.", анализират икономистите от Warburg. Двигателят на печалбата през 2022 г. заплашва да отслабне през 2023 г.

Забавянето на дългогодишния стабилен растеж на най-голямата икономика е най-големият риск за печалбите на компаниите от Dax. Осемте повишения на лихвените проценти с общо 4,5 процентни пункта от миналата година насам вероятно ще забавят растежа в САЩ. Причината за това е, че разходите за заеми за компаниите и потребителите се увеличават. Това ще доведе до намаляване на инвестициите и потреблението, което ще свие печалбите на предприятията.

По-високите лихвени проценти са тежест не само за компаниите със силен бизнес в Америка. Лихвените проценти в Европа също се повишават бързо и вероятно ще продължат да се вдигат поне през първата половина на годината. Анализаторът на Commerzbank Андреас Хюркамп предупреждава: „Както и в предишни икономически цикли, тази все по-рестриктивна парична среда влошава перспективите за печалба“.

Това прави нарастващото търсене от Китай още по-важно за основните експортноориентирани индустрии в Германия. Ако то се намали, например поради продължаващото влошаване на геополитическите отношения между западните държави и комунистическото правителство в Китай, стабилните перспективи за печалбите на дружествата от DAX заплашват да се сринат. Особено ако най-голямата страна по продажби - САЩ - изпадне в рецесия.

                                                                 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици-ракетчици , писах ли ви , че когато сме най-зле все така да сме , като сега ... ?! ... Ама не , рецесия било , инфлацията това било пък така се смятало към растежа ... Лудия даскал по философия , да не си прегризеш вените ... :))) ... Все някога ще познаеш нещо , можеш да пробваш с конни надбягвания и спортна статистика , там нема кой да те следи ... А и другите не се спотайвайте , дайте по един шпагат на баламатума ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: evlogi ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Ех, ех мъка болшевишка.Германия се предполагаше досега да е рухнала и фирмите и банкрутирали.Поне според заклинанията и прокобите на пу,тиняшките шамани...Добре, че не им се налага да се изхранват с резултатите от прогнозите си,че шяха да изпукат от глад....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още