IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите от Dax са генерирали рекордни печалби през лятото

В разгара на енергийната криза най-големите германски компании отчитат милиардни печалби и се възползват от слабото евро

13:47 | 18.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Въпреки високите цени на енергията, инфлацията и войната в Украйна 40-те най-големи германски борсови компании постигнаха рекордни печалби през лятото. През третото тримесечие от юли до края на септември приходите на 40-те компании са се увеличили с 23%, а печалбата - с цели 28%, показват изчисления на консултантската компания EY.

Най-печелившите компании са Mercedes, Volkswagen и Siemens.

„Тези, които очакваха спад в бизнеса, се оказаха излъгани: при повечето компании от Dax продажбите и печалбите се увеличават, бизнесът е в подем", твърди Хенрик Алерс от EY. Консултантската фирма очаква, че 2022 г. „ще бъде рекордна като цяло".

Досега повечето компании, включени в германския водещ индекс, успяват да прехвърлят нарастващите разходи за персонал, снабдяване, логистика и енергия върху своите клиенти. Не се е стигнало до очаквания от мнозина срив в търсенето. Освен това големият обем на неизпълнените поръчки осигурява комфортен буфер срещу намаляващо търсене.

„Изглежда, че инерцията от първите три тримесечия ще бъде достатъчна, за да превърне 2022 г. в рекордна година като цяло", добавя Матийо Майер, партньор в EY. Въпреки това, с оглед на целия набор от предизвикателства, с които почти всички компании трябва да се справят, само много малко от тях ще имат повод да празнуват. 

Понастоящем германските компании постигат високи темпове на растеж най-вече в САЩ. Според EY продажбите в Северна Америка са нараснали с над 29%; делът на региона в общите продажби на дружествата от Dax се е увеличил от 29,8% на 32,2% в сравнение с предходната година. Спадът на стойността на еврото е от полза за този тренд - стоките от Европа поевтиняват за вносителите от други страни. 

Според EY германските компании се възползват от международното си позициониране; спадовете на отделни пазари могат да бъдат компенсирани от растежа в други държави.

В Европа бе постигнат 15% ръст на оборота, а в Азия - 16%.  

Най-печелившите компании през третото тримесечие отново бяха автомобилните концерни, които успяха да увеличат печалбите си с 58% в сравнение с предходната година до почти 13 млрд. евро. 

„Досега не се наблюдава срив в търсенето - освен това високите поръчки осигуряват комфортен буфер срещу намаляващо търсене. Но никой не може да каже колко дълго ще продължи тази ситуация. Все още се очертава рецесия - и рано или късно това ще се види и в отчетите на дружествата от DAX“, казва Майер.

Що се отнася до заетостта, дружествата от Dax успяха да постигнат общо увеличение от 1,5% - въпреки че това се дължи и на придобивания. Осем компании съобщават за по-малък брой служители в сравнение с предходната година.

„Заетостта продължава да се увеличава, което е ясен знак за увереност от страна на компаниите", казва Алерс. „Но въпреки че много компании наскоро потвърдиха или дори увеличиха оптимистичните си годишни прогнози, въпросителните относно по-нататъшното развитие през следващата година рядко са били толкова големи, колкото са днес. Компаниите действат на сигурно, избягват основните рискове и очакват нови неуспехи във всеки един момент". Въпреки това Алерс остава предпазлив оптимист: „Насрещните ветрове стават все по-силни, но дълбока криза е малко вероятна“. 

Mercedes е най-печелившата компания от Dax през третото тримесечие с 5,2 млрд. евро. На второ място се нарежда Volkswagen с 4,3 млрд. евро, а на трето - Siemens с 3,9 млрд. евро. EY смята, че повечето компании от Dax са „добре подготвени" за евентуален икономически спад.

За енергоемките отрасли обаче цените на електроенергията и газа се превръщат в „екзистенциален въпрос". Големите компании са можели да преместят производството си в чужбина, но малките и средните предприятия често не можели и са заплашени от изчезване. Германия е световен лидер по разходите за енергия, изчисляват още от EY. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Тия местните прокремъслки касандри ги гласяха за взели дали, те отчитат рекордни печалби..Ех,м,амк.а му и мъка болшевишка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още