IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

533 млрд. евро дълг - германските фирми попадат в капана на лихвите

Германските публични компании са увеличили нетните си дългове с 20% само за година 

16:10 | 24.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Нетните финансови дългове на 150-те листнати на борсите германски компании в индексите Dax, MDax и SDax са нараснали с 85 млрд. евро до 533 млрд. евро в рамките на една година, показват изчисленията на Handelsblatt. Сумата е рекордна като стойност, а в изчисленията не са включени банките и застрахователните дружества, тъй като техните пасиви не са сравними с тези на останалите дружества. 

Промяната на лихвените проценти от страна на централните банки води до драстично увеличение на разходите за нови кредити: според статистиката на Бундесбанк понастоящем корпоративните облигации носят среден годишен лихвен процент от 4,3%. Преди малко повече от година ставаше дума за 0,7%.

Тенденцията се ускори напоследък, тъй като инвеститорите очакват бързо повишаване на лихвените проценти с оглед на двуцифрените нива на инфлацията. Следващия четвъртък Европейската централна банка ще вземе решение за следващото увеличение.

Deutsche Telekom оглавява списъка с нетния дълг

С нетните си финансови задължения, т.е. общите дългове минус всички налични парични средства, възлизащи на 145,8 млрд. евро, Deutsche Telekom е най-задлъжнялата компания. Това е с 15 милиарда евро повече, отколкото преди година. Базираната в Бон група и още 24 компании от Dax, MDax и SDax вече са натрупали повече нетни дългове, отколкото собствен капитал.

Михаел Аусфелдер от независимата инвестиционна консултантска компания VZ Vermögenszentrum предупреждава: „В среда на повишаващи се лихвени проценти компаниите с високи нива на дълг и предстоящо рефинансиране изпадат по-бързо в затруднение и акциите на тези компании обикновено се избягват от инвеститорите“. 

Акциите на Vonovia, които дълго време бяха в подем, са загубили почти 60% от стойността си от началото на годината. Причината за това вероятно не е липсата на приходи от наеми и сриващите се печалби, а повишаващите се лихвени проценти. Те, в комбинация с високото ниво на корпоративния дълг, създават токсична комбинация по отношение на бъдещия баланс, какъвто е случаят с много други компании. Акциите на Vonovia са загубили почти 60% от стойността си в началото на годината. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Акциите на Vonovia са загубили почти 60% от стойността си в началото на годината. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След агресивния си растеж чрез все повече придобивания най-голямата група за недвижими имоти в Европа е силно задлъжняла. Нетните финансови пасиви са нараснали до рекордните 44,8 млрд. евро, което е със 17 млрд. евро повече, отколкото преди година. Толкова струваше неотдавнашното поглъщане на нейния основен конкурент Deutsche Wohnen.

По този начин Vonovia отчита повече нетен дълг, отколкото собствен капитал. Коефициентът, който привлича голямо внимание на финансовите пазари, е 119%. Това означава, че дългът е 1,19 пъти по-голям от собствения капитал.

Последна актуализация: 16:29 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 1 година
До: v_tinБяга ти спрягането на глагола. И е "ес", а не "дас", защото става въпрос за нещо конкретно. Нали си там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
v_tin
преди 1 година
Хахаха, чудо голямо, ще кажат на населението- загуба на благосъстояние, трябва да помогнете, вир шафт дас и хайде хоп, загубите покрити. Ама сиренето станало от 1 евро- вече 2- проблем няма- ще минем през това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още