IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

533 млрд. евро дълг - германските фирми попадат в капана на лихвите

Германските публични компании са увеличили нетните си дългове с 20% само за година 

16:10 | 24.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Deutsche Telekom е дори по-задлъжняла от Vonovia. Собственият капитал в размер на 88,5 млрд. евро се компенсира от нетен финансов дълг в размер на 145,76 млрд. евро. Основната причина за това е успешната, но скъпоструваща стратегия за разширяване в САЩ.  Deutsche Telekom е дори по-задлъжняла от Vonovia. Снимка: Bloomberg Deutsche Telekom е дори по-задлъжняла от Vonovia. Снимка: Bloomberg

От общия размер на брутните задължения в размер на 213 млрд. евро в края на първата половина на годината 146 млрд. евро се падат на САЩ и 33 млрд. евро на Германия. По данни на Deutsche Telekom 102,6 млрд. евро са били финансирани чрез облигации, от които 72,9 млрд. евро са били за американското предприятие T-Mobile.

Само част от облигациите – за 21,5 млрд. евро - са със срок над десет години. Тук Deutsche Telekom може да продължи да се възползва от ниските лихвени проценти за дълъг период от време. В миналото телекомът и много други компании успяха да емитират нови облигации с лихвени проценти под един процент, а в някои случаи дори с отрицателни лихвени проценти. Това означава, че доста компании са печелили от тренда в моменти, когато са поемали нов дълг. 

Тези времена обаче отминаха. Облигациите, емитирани от Deutsche Telekom, които само преди година имаха отрицателни лихвени проценти, в момента носят лихви от около три процента. Това дава представа за размера на лихвите, които корпорацията ще трябва да плати в бъдеще.

Deutsche Telekom се подготвя за по-трудни времена

През настоящата година Deutsche Telekom трябва да рефинансира 5,5 млрд. евро. Това се посочва в текущия отчет за полугодието. Други 8,3 млрд. евро са дължими през следващата година, 6,5 млрд. евро през 2024 г. и отново 6,8 млрд. евро през следващата година. От 2026 до 2028 г. ще се дължат дори повече от 8 млрд. евро годишно, които ще трябва да бъдат изплатени или рефинансирани. С оглед на бързо растящите понастоящем лихвени проценти, включително и за корпоративните облигации, това вероятно ще бъде скъпо от днешна гледна точка начинание. 

Германският телекомуникационен концерн се подготвя за предстоящите по-трудни времена. Компанията реши да продаде своите базови станции. Групата се надява да спечели от това около десет милиарда евро. „С тази стъпка задлъжнялостта на Deutsche Telekom ще се движи само в диапазони, които не са много тревожни", прогнозира мениджърът на активи Аусфелдер.

По отношение на собствения капитал най-задлъжнелите дружества, чиито акции се търгуват на фондовата борса в Германия, са Ströer, специализирана в областта на външната реклама, Teamviewer, летищният оператор Fraport, доставчикът на електроника Ceconomy, компанията за планиране на проекти Energiekontor, специализирана в областта на зелената енергия, лизинговата компания Grenke и търговецът на селскостопанска продукция Baywa. Техните нетни дългове са повече от два пъти по-високи от собствения капитал, посочен в баланса. 

Най-лошо е съотношението в Ceconomy - 648,4: нетните финансови задължения, възлизащи на 2,6 млрд. евро, са повече от шест пъти по-високи от собствения капитал, който се е стопил до 407 млн. евро. Ceconomy притежава веригите за потребителска електроника Mediamarkt и Saturn. Снимка: Bloomberg Ceconomy притежава веригите за потребителска електроника Mediamarkt и Saturn. Снимка: Bloomberg

Търговецът на електроника на дребно, който притежава веригите Mediamarkt и Saturn, усеща нежеланието на потребителите да купуват в условията на бързо растящи разходи за енергия и продаде нови корпоративни облигации за половин милиард евро, което допълнително увеличи дълга.

Beiersdorf и 37 други компании: Повече парични средства, отколкото дълг

Все по-високи дългове и все по-ниски лихви - това работеше добре дълго време. Не само за публичния сектор в рамките на федералния бюджет, за провинциите и общините, но и за предприятията.

След финансовата криза преди повече от десетилетие средният лихвен процент по корпоративните облигации спадна от 7,6% през октомври 2008 г. до 0,7% през август миналата година. Оттогава насам лихвените проценти се повишават бързо, като напоследък средната им стойност е 4,3%.

По този начин компаниите трябва да платят шест пъти повече за нов или рефинансиран дълг, отколкото през лятото на 2021 г. 

Ако тази тенденция се запази, което изглежда вероятно, като се имат предвид високите стойности на инфлацията и намерението на централните банки да повишат допълнително основните лихвени проценти, новият дълг ще става все по-скъп.

Не всички компании и техните акционери обаче трябва да се притесняват. 38 компании от Dax, MDax и SDax отчитат отрицателен нетен финансов дълг след първата половина на 2022 г. Това означава, че те разполагат с повече парични средства, отколкото задължения. 

Сред тях са производителите на автомобили BMW, Mercedes и VW, както и производителят на самолети Airbus, но и Beiersdorf. Козметичната група с марките си Nivea, Eucerin и Labello от дълго време управлява бизнеса си много консервативно. В края на първата половина на годината нетният финансов дълг възлиза на минус 4,4 млрд. евро. Beiersdorf вероятно ще успее да се присъедини отново към Dax. Снимка: Bloomberg LP Beiersdorf вероятно ще успее да се присъедини отново към Dax. Снимка: Bloomberg LP

Вероятно това е една от причините, поради които Beiersdorf вероятно ще успее да се присъедини отново към Dax. С оглед на повишаващите се лихвени проценти и нарастващите опасения от рецесия инвеститорите залагат на компании с нисък дълг. Това е от полза за базираната в Хамбург семейна група: докато Dax се е сринал с 20% през последните дванадесет месеца, акциите на Beiersdorf са увеличили цената си и борсовата си стойност, която е от значение за членството в Dax, с 5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 1 година
До: v_tinБяга ти спрягането на глагола. И е "ес", а не "дас", защото става въпрос за нещо конкретно. Нали си там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
v_tin
преди 1 година
Хахаха, чудо голямо, ще кажат на населението- загуба на благосъстояние, трябва да помогнете, вир шафт дас и хайде хоп, загубите покрити. Ама сиренето станало от 1 евро- вече 2- проблем няма- ще минем през това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още