IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

533 млрд. евро дълг - германските фирми попадат в капана на лихвите

Германските публични компании са увеличили нетните си дългове с 20% само за година 

16:10 | 24.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Vonovia планира продажби, за да намали дълга си

Концернът не пренебрегва ситуацията. „Във времена на по-високи лихвени проценти е разумно да се намали дългът", заяви главният изпълнителен директор на Vonovia Ролф Бух при представянето на данните за полугодието. Поради новата пазарна среда засега няма да има повече придобивания, каза още той. 

И не само това: за да намали дълга си, компанията, която се търгува на DAX, планира продажби на стойност 13 млрд. евро, включително жилищни сгради в големи градове като Мюнхен.

Това вероятно няма да е лесно, тъй като в момента много компании за недвижими имоти искат същото, поради което цените падат. Vonovia търси и външни инвеститори, като например пенсионни или държавни фондове, които да инвестират в отделни портфейли, като например 40 хил. апартамента в Швеция и 20 хил. апартамента в Баден-Вюртемберг.

Това ще засегне около десет процента от общия портфейл. За сметка на това Бух не смята капиталовия пазар и съответно емитирането на нови акции за подходящ източник на финансиране за бъдещия растеж с оглед на повишаващите се лихвени проценти и слабите фондови пазари.

Vonovia е символ на една тенденция: листнатите на борсата дружества искат да се въздържат от поемане на нов дълг в бъдеще. Причините за това са две. „От една страна, през последните няколко години много компании трупаха много ликвидност, тъй като се възползваха от ниските лихвени проценти, за да се рефинансират евтино", казва експертът по балансите Кай Леман от управителя на активи Flossbach von Storch.

Въпреки това тази ликвидност невинаги е била напълно необходима с оглед на добрия бизнес и високите приходи, така че някои компании сега разполагат с доста високи, но нисколихвени парични резерви.

Освен това търсенето на кредити напоследък значително намаля сред публичните дружества. Компаниите изпитват затруднения да намерят нови купувачи за дълговите си инструменти. Обемът на емитираните нови облигации в момента е „най-нисък от 2011 г. насам", казва Леман.

Deutsche Telekom: бизнесът в САЩ увеличава дълга си до рекордно ниво

Според Леман причината за това е, че „като инвеститор вече не можете да сте сигурни дали лихвата по облигациите ще бъде достатъчна, за да компенсира инфлацията". 

За компаниите това съвкупно означава, че дългът ще стане значително по-скъп в бъдеще. Това се отнася и за рефинансирането, т.е. когато старите заеми и облигации се заменят с нови.

Последна актуализация: 16:29 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
pinoccio
преди 1 година
До: v_tinБяга ти спрягането на глагола. И е "ес", а не "дас", защото става въпрос за нещо конкретно. Нали си там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
v_tin
преди 1 година
Хахаха, чудо голямо, ще кажат на населението- загуба на благосъстояние, трябва да помогнете, вир шафт дас и хайде хоп, загубите покрити. Ама сиренето станало от 1 евро- вече 2- проблем няма- ще минем през това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още